Trăiesc fie în sânge, ţesut, intestine, fie în sistemul limfatic şi se hrănesc şi supraviţuiesc cu resurse din organismul nostru.
Paraziţii se transmit cel mai adesea prin alimente, dar şi prin fecale, apă, animale, muşcări de insecte, transfuzii.
În pofida faptului că ne putem îmbolnăvi atât de uşor, există un antidot pe măsură. Un gest banal ne scapă de paraziţii intestinali, care pot declanşa o infecţie gravă în organism dacă nu sunt luate măsuri.
Este suficient să ne spălăm corect pe mâini, spun medicii, care atrag atenţia asupra proastei deprinderi de a evita apa şi săpunul şi consecinţelor care decurg de aici.
De boala asta scapi greu deoarece paraziţii se pot multiplica în organism, fiind suficient doar unul singur pentru a se declanşa o infecţie gravă.
Exista numeroase tipuri de paraziti care infectează oamenii provocând boli, printre aceştia bacteriile, acarieni, giardia lamblia, giardioza, oxiuroza.
Anumite simptome vă pot anunţa prezenţa paraziţilor în organism, printre acestea, constipaţiile, diareea, balonarea, flatulenţa, colonul iritabil, dureri articulare sau musculare, anemia, alergia, afecţiuni ale pielii,nervozitatea, tulburările de somn, oboseala, scăderea imunităţii, gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare.
Bolile parazitare sunt puse de medici pe seama „mâinilor murdare”, este deci bine să vă învăţaţi cu respectarea principalelor reguli de igienă: spălatul pe mâini după toaletă şi înainte de fiecare masă.
Medicul este singurul în măsură să decidă care este cel mai bun tratament medicamentos în urma confirmării existenţei unui parazit.
La acesta puteţi adăuga şi câteva metode naturale care pot stopa dezvoltarea paraziţilor: o alimentaţie bogată în fibre, dar săracă în dulciuri, sucuri şi lactate, suplimente pe bază de vitamina C (pentru întărirea sistemului imunitar), o dietă care să includă morcovi, seminţe (de dovleac în special), usturoi (în măsura în care acesta este tolerat de stomac) şi multă apă, care favorizează eliminarea paraziţilor.