Sari la conținut

Tragedie la Sibiu. O proapătă mămică a murit la o zi după ce s-a prezentat la camera de gardă cu acest simptom. „Nu prezenta semne să ridice suspiciuni”. Multe mame se confruntă cu aceeași problemă

bebelus
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alaptarea bebelusilor

Tragedie la Sibiu. O proapătă mămică de doar 32 de ani s-a stins din viață la doar o săptămână după ce a născut.

Cazul a devenit public în urma unui comunicat de presă emis de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Aici a fost internată după ce cu o zi înainte s-a dus la Maternitate din cauza „furiei laptelui”. A fost trimisă acasă cu o rețetă pentru antibiotic, dar a doua zi a ajuns direct la Urgențe, în stare foarte gravă.

Operată de urgență, în timpul nopții, starea ei s-a depreciat atât de mult încât a intrat în stop cardio-respirator. Tragedia a avut loc după trei astfel de episoade, pentru că în urma celui de-al treilea nu a mai putut fi salvată.

Potrivit presei locale, tânăra a născut prin cezariană la un spital privat pe data de 30 martie. Femeia s-a întors după șase zile la unitatea medicală privată pentru a fi ajutată în procesul de lactație. Situația ei nu s-a îmbunătățit și a mers la spitalul de stat.

„Nu se poate să te ducă cu ambulanța la spital și după să te trimită acasă. Nu a primit nici o explicație. Te duci la spital și te apucă frica. Fata a născut cu cezariană la un spital, copila a fost bine, însă nici la clinica privată și nici la Spitalul Județean nu au ajutat-o să alăpteze, iar tânăra a făcut mastită”, a declarat o rudă a tinerei care a murit la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu, citată de Ora de Sibiu.

Comunicatul transmis de Spitalul Județean de Urgență Sibiu: șoc toxico-septic și insuficiență multiplă de organe

„Pacienta în vârstă de 32 de ani, lăuză care a născut în urmă cu o săptămână la altă unitate sanitară, s-a prezentat joi, 4 aprilie, în jurul orei 18,50, la serviciul de urgență al Secției Obstetrică-Ginecologie. Era în stare bună, nu prezenta febră sau semne care să ridice suspiciuni, având sânii angorjați. I s-a prescris o rețetă cu antibiotic, cu indicații de reevaluare, dacă i se schimba starea de sănătate”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu.

A doua zi însă, proaspăta mămică a ajuns direct la Urgențe: „Pacienta s-a prezentat la SCJU Sibiu încă odată, vineri, 5 aprilie, în jurul orei 19,00, în stare extrem de gravă – cu fenomene clinice de șoc toxico-septic și insuficiență multiplă de organe și sisteme. I s-au făcut investigații și s-a procedat la acordarea tratamentului de specialitate, intervenindu-se și chirurgical”.

Starea tinerei mămici s-a agravat, din păcate, după operație: „În cursul nopții, evoluția a fost nefavorabilă cu accentuarea progresivă a stării de șoc și a insuficienței multiple de organe și sisteme prezentă la internare. Pacienta a făcut trei stopuri cardio-respiratorii, al treilea dintre ele nemaiputând fi resuscitat. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor medicilor, a fost declarat decesul”.

Reprezentanții spitalului au mai menționat și că, în urma acestui caz, Comisia de etică a instituției medicale se va întruni din oficiu, procedură standard în astfel de cazuri deosebite și au transmis condoleanțe familiei îndurerate.

Ce este furia laptelui

Furia laptelui, numită și „angorjarea sânilor”, este un fenomen care se produce, de regulă, la trei – cinci zile după naștere, dar poate apărea oricând în timpul alăptării. Se manifestă prin creșterea în dimensiuni a sânilor, care devin tari și dureroși.

Sursă foto: Dr. Ina Lupu

Primul lapte care se produce după naștere se numește colostru și este foarte hrănitor; acesta devine lapte matern după trei – cinci zile, perioadă în care poate apărea furia laptelui, din cauza creșterii producției de lapte.

Furia laptelui nu se manifestă la toate femeile, însă, atunci când apare, sânii devin dureroși, tari, plini cu lapte, tensionați, cu durere care se poate extinde până la nivelul axilei și temperatură mai mare decât normal.

Furia laptelui nu înseamnă că sunt blocate canalele prin care circulă laptele ci este determinată de creșterea vascularizației la nivelul sânilor. Vascularizația crescută este cea care ajuta la producerea laptelui, dar poate determina și angorjarea sânilor.

Care sunt simptomele furiei laptelui

Furia laptelui nu se manifestă întotdeauna la fel la toate pacientele. Cele mai comune simptome sunt:

  • sâni mult măriți în dimensiuni;
  • durere la nivelul sânilor;
  • sânii sunt duri, fermi și grei;
  • sânii sunt sensibili la atingere;
  • sânii pot prezenta zone întărite de o consistență foarte dură;
  • pielea sânilor este lucioasă și fierbinte;
  • uneori pot apărea febră și frisoane;
  • venele de la nivelul sânului devin vizibile din cauza fluxului sanguin crescut.

Umflarea sânilor se poate extinde până la nivelul axilei sau chiar a sternului, deoarece glanda mamară ajunge până în acele zone.

Dacă febra durează mai mult de câteva zile, este necesar un consult medical, deoarece pot fi semne de infecție.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel