Din cuprinsul articolului
Trafic de țesuturi umane la o clinică privată din Capitală! În acest caz, oamenii legii au demarat o anchetă.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au suspiciuni că în perioada 2019-2021 o clinică medicală privată a introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană.
Surse din anchetă au declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că este vorba despre cornee, care ar fi fost adusă din Italia pentru diferite transplanturi.
Potrivit informațiileo, clinică nu avea autorizație specială emisă de către Agenția Națională de Transplant.
De asemenea, sursele citate spun că ar fi vorba despre 300 de transplanturi frauduloase în acești doi ani, un astfel de transplant ajungând până la 6000 de euro.
Procurorii au descins la clinică de unde ar fi ridicat diferite documente. Mai mult decât atât, procurorul i-ar fi adus la cunoștință administratorului calitatea oficială de suspect în acest caz.
Clinica medicală funcționează în continuare, iar până la acest moment nu există nicio plângere oficială de la vreun pacient.
Transplantul de cornee, cunoscut și sub numele de grefa de cornee, este o procedură chirurgicală în care o cornee deteriorată sau bolnavă este înlocuită cu țesut corneean donat.
Corneea este partea frontală transparentă a ochiului care acoperă irisul, pupila și camera anterioară. Intervenția chirurgicală este efectuată de oftalmologi, medici specializați în ochi, și se face adesea în regim ambulatoriu.
Donatorii pot fi de orice vârstă, așa cum se arată în cazul lui Janis Babson, care și-a donat ochii după ce a murit la vârsta de 10 ani. Transplantul de cornee se realizează atunci când medicamentele, chirurgia conservatoare a keratoconului și cross-linking-ul nu mai pot vindeca corneea.
Indicații
Optică: Pentru îmbunătățirea acuității vizuale prin înlocuirea țesutului gazdă opac sau distorsionat cu un țesut donator sănătos și transparent. Cea mai frecventă indicație din această categorie este keratopatia buloasă pseudofakică, urmată de keratoconus, degenerare corneană, keratoglobus și distrofie, precum și cicatrici datorate keratitei și traumatismelor.
Tectonică/reconstructivă: Pentru a păstra anatomia și integritatea corneei la pacienții cu subțiere stromală și descemetoceles, sau pentru a reconstrui anatomia ochiului, de exemplu, după o perforație corneană.
Terapeutic: Pentru a îndepărta țesutul cornean inflamat care nu răspunde la tratamentul cu antibiotice sau antivirale.
Cosmetic: Pentru a îmbunătăți aspectul pacienților cu cicatrici corneene care au dat o nuanță albicioasă sau opacă corneei.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…