Sari la conținut

Trafic de organe la o clinică privată din București. Ce au descoperit autoritățile

Trafic de organe la o clinică privată din București. Două persoane din București sunt cercetate penal pentru transportarea organelor umane în afara țării, de doi ani, fără nicio autorizație emisă de Agenția Națională de Transplant.

Procurorii Judecătoriei Sectorului 1 au monitorizat acest caz timp de câteva luni până la începerea urmăririi penale. Luni, pe data de 22 august, s-a decis efectuarea continuării penale față de vinovați, mai exact, față de clinica medicală respectivă și administratorul acesteia. Peste 300 de țesuturi de cornee din Italia au fost introduse în România, scie publicatia gândul.ro. 

Procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București au descoperit, în urma montiorizării clinicii medicale, două persoane care făceau trafic de organe în afara țării.

Peste 300 de țesuturi de cornee, aduse fără autorizație la noi în țară

În urma anchetei, autoritățile au stabilit că, peste 300 de țesuturi de cornee din Italia ar fi fost introduse în România, și ulterior, acestea au intervenit.

Autoritățile au dispus luni, pe 22 august, efectuarea în continuare a urmăririi penale a celor două persoane ce sunt acuzate pentru săvârșirea infracțiunii de introducere sau scoaterea din țară de organe, țesuturi ori celule de origine umană fără autorizație.

„În perioada 2019-2021 o clincă medicală și administratorul acestuia, la diferite intervale de timp și realizarea aceleași rezoluții infracționale, au introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.”, au precizat procurorii care se ocupă de acest caz.

Surse apropiate ale anchetei, au declarat pentru Gândul, că ar fi vorba despre o clinică privată de oftalmologie, din sectorul 1, care transporta și introducea în România, numeroase țesuturi de origine umană.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel