Din cuprinsul articolului
În ultima dumincă înainte de Paște, credincioșii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Floriile, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox.
De Florii, Biserica Ortodoxă oferă o dezlegare rară în timpul Postului Mare: credincioșii pot consuma pește, vin și untdelemn. Această derogare de la postul strict are un caracter de sărbătoare, întrucât Floriile sunt precedate de Săptămâna Patimilor și urmează o perioadă de post și mai aspră.
În această perioadă, milioane de credincioși se confruntă cu provocări alimentare, însă Biblia oferă îndrumări clare despre ce alimente sunt recomandate în această activitate de purificare a trupului.
Dezlegare la peşte de Florii
Biblia, ca sursă de învățătură și ghid spiritual, menționează în mod frecvent anumite alimente care ar trebui să facă parte din meniul credincioșilor în Postul Paștelui.
Deși este interzis în majoritatea zilelor de post, peștele poate fi consumat în zilele de dezlegare, fiind menționate de 150 de ori în Biblie.
Consumul de pește simbolizează binecuvântarea, purificarea și hrănirea sufletului și a trupului, iar peștele este un simbol vechi creștin al lui Hristos („Ichtis” în greacă – pește – este un acronim pentru „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”).
Mâncăruri tradiționale de Florii:
- Pește (în diverse forme)
- Pește prăjit, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi
- Pește la cuptor, cu legume sau sos de roșii
- Saramură de pește, o rețetă des întâlnită în sudul țării
- Plachie de pește, gătită cu ceapă, morcov, roșii și usturoi
- În unele zone, se consumă crap umplut, o delicatesă tradițională.
Alte preparate din peşte
Borşul din peşte este un preparat des întâlnit în Delta Dunării și Dobrogea, dar și în alte regiuni. Se prepară din pește proaspăt (de obicei crap, caras său somn), cu multe legume și se acrește cu borș natural.
Salate de post cu pește marinat. În unele familii se pregătesc salate ușoare, cu legume fierte și pește marinat sau afumat, pentru o variantă mai modernă sau mai ușor de digerat.
Chiar dacă nu au ouă, lapte sau unt, gospodinele pregătesc prăjituri de post cu mere, dovleac, nucă sau gem, cozonaci de post sau cornulețe cu rahat. Uneori, se fac colțunași cu magiun sau plăcinte cu mere și scorțișoară, potrivit playtech.ro.
Tradiţii şi superstiţii de Florii
Multe persoane aleg să sfințească ramurile de salcie la biserică și le aduc apoi acasă, unde le așază la icoane sau la intrarea în casă. Este obiceiul ca în această zi, toți cei care poartă nume de flori să fie sărbătoriți – astfel că masă de Florii devine adesea și un prilej de reuniune în familie.
În anumite zone, gospodinele pregătesc mâncăruri speciale și pentru pomenirea celor adormiți, ducând ofrande la biserică. Tradiţia cere ca de Florii mormintele să fie curăţate şi stropite cu apă sfinţită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie. Se dau de pomană, pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii, plăcinte şi gogoşi.
Fetele nu trebuie să îşi spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat şi Transilvania trebuie să pună o oglindă şi o cămaşă sub un păr altoit. Superstiţiile spun că la miezul nopţii fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar dimineaţa să se spele pe cap cu această fiertură. Astfel vor avea un păr frumos şi strălucitor.
Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită va fi ferit de dureri
Bătrânii spun că este interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu. Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, foloseşte doar apă sfinţită. Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui.
Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii.
Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănâncă peşte, fiind dezlegare de peşte.