Din cuprinsul articolului
Tradiții și superstiții de BOBOTEAZĂ! Iată ce să NU faci nici în ruptul capului în această zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși de rit nou.
Creștinii ortodocși de rit nou sărbătoresc Botezul Domnului, BOBOTEAZA, vineri, 6 ianuarie. Este una dintre cele mai importante sărbători de la început de an iar credincioșii o sărbătoresc cu mare sfințenie.
Din bătrâni sunt multe tradiții și superstiții legate de această importantă zi de mare sărbătoare a creștinilor ortodocși de rit nou, adică cei care sărbătoresc Crăciunul în data de ianuarie.
De rit vechi sunt cei care sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, adică cei care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat.
Tot de rit vechis sunt și creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte.
Așadar, pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.
Indiferent dacă se Nașterea Domnului se sărbătorește pe 25 decembrie sau 7 ianuarie, cu decalajul de rigoare pentru Bobotează (Botezul Domnului), tradițiile și superstițiile sunt cam aceleași.
Așadar, fie că sunt de rit nou sau vechi, credincioșii ortodocși păstrează cu sfințenie din bătrâni anumite tradiții și superstiții devenite cutume.
Iată câteva dintre acestea:
NU face treburi casnice în ziua de Bobotează! Vei atrage pagubă și ghinioane tot anul ce tocmai a început. Este mare păcat!
De asemenea, în ziua de Bobotează NU se coase și NU se tricotează. Dacă faci asta, îți va merge prost tot anul. Totodată este interzis să se spele rufe fiindcă apele sunt sfințite. Așadar, mare grijă! NU face asta!
Încearcă să păstrezi gospodăria curată căci în ziua de Bobotează NU se mătură. Dar nu trebuie nici să dormi sau să fii leneș, că așa vei fi tot anul.
Nu este bine să dai ceva cu împrumut pentru că se spune că se leagă farmecele de tine. Și nu este bine nici să te cerți pentru că tot anul te vei certa. Lasă de la tine, chiar dacă ai dreptate!
Ține minte că întotdeauna înțeleptul cedează! Așadar, lasă de la tine…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…