Din cuprinsul articolului
Ziua de 9 septembrie este marcată de prăznuirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, o sărbătoare marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții din popor.
Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana erau bogati material si, mai ales, spiritual, traind dupa legea lui Dumnezeu. Se spune ca Ioachim isi impartea in fiecare an castigul astfel: o parte pentru templul din Ierusalim, alta parte pentru saraci si o parte pentru familia lui.
Ioachim si Ana si-au dorit foarte mult copii, insa nici dupa 50 de ani de casatorie nu au reusit sa dea nastere unui prunc. Dumnezeu s-a indurat de ei si le-a oferit o fiica, pe nume Maria. Arhanghelul Gavriil le-a zis ca este „vas ales lui Dumnezeu”.
Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana sunt considerati octrotitorii familiei si cei ce ii ajuta pe parinti sa aiba copii sanatosi. Preotii spun ca cei care se roaga la acest doi mari Sfinti primesc acest dar: un copil.
Ce NU ai voie să faci în această zi mare
Nu ai voie sa speli haine pentru ca se considera o lipsa de respect fata de mama Sfintei Fecioare Maria. Femeile care spala cu mana pe 9 septembrie pot saraci, spun superstitiile de la tara.
Este ziua in care e bine sa cumperi un cadou, cat de mic posibil, unui copilas din familie sau propriului copil, intru cinstirea Sfintei Ana. Sfanta Ana este protectoarea celor mici si a femeilor insarcinate.
Femeile insarcinate care intra in biserica in aceasta zi vor avea o sarcina usoara, spun batranii din Moldova.
În alte regiuni ale țării, sau din afara ei, Sfinții Ioachim și Ana sunt invocați astăzi în rugăciunile cuplurilor ce nu pot avea copii
Nu ai voie sa iti superi parintii, iar daca esti parinte, nu ai voie sa iti necajesti copilul azi. Daca faci asta, relatia voastra se va raci pentru tot restul vietii.
Nu este bine să dai bani cu împrumut.
În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă.
Nu ai voie să te culci devreme, căci se spune că oamenii puturoși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.
Rugăciune către Sfânta Ana
În tradiția românească se consideră că rugăciunea pentru Sfânta Ana este aducătoare de noroc și multă bucurie. Iată cum, potrivit Doxologia.ro, s-a rugat Sfânta Ana înainte de a o aduce pe lume pe Fecioara Maria:
„Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo.”