Din cuprinsul articolului
Mărțișorul este o tradiție populară în România și în alte țări din Europa de Est, marcând sosirea primăverii. Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă şi, potrivit acesteia, se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi că acesteia îi merge bine tot anul.
Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie 2017, înscrierea „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)” – dosar multinaţional coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, Macedonia de Nord şi Republica Bulgaria – în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, indică site-ul https://patrimoniu.ro/.
Mărțișorul – superstiții de 1 Martie
Superstiții și tradiții de 1 Martie: unele dintre acestea rezistă și sunt încă amintite în unele zone din țară.
În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. Mărțișorul, o podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare.
În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă.
Mărțișorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la venirea primăverii.
În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr, scrie Libertatea.
Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață.
În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor. Copilul urma să fie alb și curat ca florile acestor arbuști.
Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie. Cât se ţine mărţişorul?
Se spune că purtarea mărțișorului în prima zi a lunii martie aduce noroc și sănătate celui care îl poartă.
Tradiția mai spune că mărțișorul trebuie purtat până când se vede un copac înflorit sau o rândunică.
De asemenea, pentru a aduce noroc tot anul, se spune că mărțișorul trebuie să fie păstrat sub pernă.
În anumite zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie, pentru a-i feri de boli.
Totodată, în Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
Transilvănenii leagă șnurul alb-rosu de ferestre, de uși și de coarnele animalelor, pentru a alunga duhurile rele.
În Bihor, cei care reușesc să se spele cu apă de ploaie pe 1 martie vor deveni mai frumoși și mai sănătoși, spune o tradiție.
De asemenea, în Banat, fetele se spală cu zapadă, astfel încât să aibă noroc în dragoste și să fie iubite tot anul.