Din cuprinsul articolului
Toxoplasmoza este o boală cauzată de parazitul Toxoplasma gondii. Acest parazit este un mic organism unicelular numit protozoar. Oamenii îl pot dobândi din cauza cărnii insuficient gătite și a expunerii la fecalele de pisică.
La persoanele sănătoase, această infecție nu provoacă de obicei daune de durată și adesea nu prezintă simptome. Dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit și copiii născuți de o persoană care a dobândit infecția pentru prima dată în timpul sarcinii respective sunt expuși riscului de a avea infecții mai periculoase.
Toxoplasma se dezvoltă și afectează diferite părți ale corpului, inclusiv creierul, ochii și mușchii inimii și ai corpului. Acesta formează bule în țesut numite chisturi care adăpostesc parazitul. Aceste chisturi pot persista și după ce persoana nu mai este bolnavă. Chisturile pot reactiva infecția atunci când sistemul imunitar al unei persoane slăbește.
Toxoplasmoza poate fi ușoară sau severă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt expuse riscului de îmbolnăvire severă. Printre acestea se numără persoanele care iau anumite medicamente și cele cu tulburări autoimune, cancer sau anumite infecții ale sistemului imunitar, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV).
De asemenea, o persoană însărcinată recent infectată poate transmite boala la făt, ceea ce duce la un risc de pierdere a sarcinii și la probleme grave de sănătate pentru copil după naștere.
Cele trei forme principale de toxoplasmoză depind de momentul și modul în care a fost contractată, după cum urmează:
Cele mai frecvente simptome ale toxoplasmozei la persoanele sănătoase includ febră, ganglioni limfatici umflați și dureri musculare. Cu toate acestea, multe persoane cu toxoplasmoză nu prezintă niciun simptom.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV, au simptome mai severe. Acestea pot include leziuni cerebrale și oculare.
Persoanele cu toxoplasmoză pot avea următoarele:
La persoanele însărcinate, infecția activă cu toxoplasmoză poate provoca pierderea sarcinii sau boli congenitale ale fătului.
Simptomele toxoplasmozei congenitale pot să nu apară decât la luni sau chiar ani după naștere. Nou-născuții pot părea sănătoși, dar pot avea simptome mai târziu în viață.
Toxoplasmoza congenitală poate avea ca rezultat un cap mai mare sau mai mic decât cel tipic. De asemenea, poate provoca simptome precum următoarele:
Expunerea umana la toxoplasmoza este frecventa acolo unde se gasesc pisici.
Riscul de a dezvolta boala este foarte scazut, exceptand cazurile in care fatul este infestat in uter sau in care imunitatea este compromisa.
T. gondii este ubicuitara la pasari si mamifere. Acest parazit conditionat intracelular invadeaza si se inmulteste asexuat ca tahizoiti in citoplasma oricarei celule nucleate. Cand imunitatea gazdei se manifesta, inmultirea tahizoitilor inceteaza si se formeaza chisturi tisulare, care persista ani, mai ales in creier si muschi. Reproducerea sexuata a lui T.gondii are loc numai in tractul intestinal al pisici. Oochistii rezultati eliminate prin fecale raman infectiosi in solul umed timp de mai multe luni.
Ingestia oochistilor din fecalele de pisica este cea mai frecventa modalitate de infestatie orala. Infestatia mai apare prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, cu chisturi tisulare, mai frecvent de miel, porc sau, rareori, de vita.
Toxoplasmoza se poate transmite placentar daca mama devine infestata sau daca imunosupresia activeaza o infectie anterioara in timpul sarcinii.
Transmisia poate aparea si prin transfuzia de sange integral sau de leucocite sau prin tansplant de organ de la un donor seropozitiv. Reactivarea apare in principal la pacientii imunocompromisi.
La persoane sanatoase in rest, infectia congenital sau dobandita poate reactiva boala in retina. Infestatia din antecedente confera rezistenta fata de reinfestare.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…