Peste 30% din bolile infecțioase au drept cale de transmitere mâinile murdare, cele mai frecvente boli fiind toxiinfecțiile alimentare și hepatitele, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
El a precizat că numărul bacteriilor este de 100 de ori mai mare decât numărul genelor umane și a menționat că în lume sunt cunoscute peste 30.000 de boli și simptome.
„De abia acum începem să înțelegem ce se petrece în organismul uman când se îmbolnăvește. De abia acum înțelegem medicina”, a spus Adrian Streinu Cercel.
Reprezentantul Institutului ‘Matei Balș’ a mai arătat că peste 30% din infecții sunt cele cu germeni multirezistenți, iar una dintre cele mai grave afecțiuni care poate duce la deces este sepsisul (septicemia — n.r.).
„Sepsisul produce de 3-4 ori mai multe decese decât infarctul, iar unul din nouă pacienți spitalizați dezvoltă această afecțiune”, a sus Cercel, care a subliniat că contactarea bolilor poate fi evitată prin spălarea mâinilor.
În opinia lui Cercel, managerii de unități medicale care identifică infecții nosocomiale nu ar trebui pedepsiți, ci apreciați, întrucât acest lucru duce la măsuri de prevenție pe viitor.
„Le-aș da managerilor de spital un plus atunci când ar identifica infecțiile nosocomiale pentru că acest lucru atrage după sine și măsuri de prevenire ale unor astfel de situați”, a spus Streinu-Cercel.
Referindu-se la controalele din spitale, managerul institutului a spus că acestea se fac în fiecare an, în fiecare trimestru și a precizat că ultimul a fost făcut în urmă cu două săptămâni.