Din cuprinsul articolului
Atunci când vorbim despre vitamine și nutrienți esențiali, mulți oameni se gândesc la calciu și magneziu, dar zincul este la fel de important pentru susținerea funcțiilor organismului uman, de la copilărie până la vârsta adultă. Există o multitudine de funcții biologice care depind de zinc, deoarece acesta acționează ca un catalizator pentru peste 100 de enzime diferite. Printre beneficiile sale se numără sinteza normală a ADN-ului, conform informațiilor Activebeat.
Sistemul nostru imunitar nu ar fi la fel de puternic fără zinc, iar copiii ar putea avea probleme în creștere dacă nu primesc suficient zinc în alimentație. Acest nutrient se găsește în numeroase alimente și poate fi luat și sub formă de suplimente. Iată câteva aspecte importante pe care trebuie să le știm despre acest nutrient adesea neglijat.
Ce este zincul și cum ne ajută
Zincul este un oligoelement și un nutrient esențial prezent în anumite alimente. Acest lucru înseamnă că organismul nostru nu-l poate produce sau stoca, motiv pentru care avem nevoie de aportul zilnic de zinc prin alimentație sau prin suplimente în anumite cazuri.
Zincul are un rol crucial în numeroase procese ale organismului, inclusiv în funcționarea sistemului imunitar, sinteza ADN-ului, creșterea și dezvoltarea organismului, sinteza proteinelor și vindecarea rănilor.
Doza necesară de zinc
Conform Clinicii Mayo, femeile au nevoie de aproximativ 8 miligrame (mg) de zinc zilnic, în timp ce bărbații au nevoie de 11 mg. Persoanele care suferă de deficiență de zinc trebuie să ia suplimente zilnice de zinc conform recomandărilor clinicii.
Limita superioară de doză pentru adulți este de 40 mg de zinc, cu maximum 4 mg pe zi pentru sugarii cu vârsta de 6 luni sau mai mici.
Posibile efecte secundare ale suplimentelor de zinc
Specialiștii avertizează că administrarea unor doze mari de zinc pe o perioadă lungă poate duce la deficiență de cupru, ceea ce poate cauza probleme neurologice, inclusiv slăbiciunea membrelor. Zincul poate avea și alte reacții adverse, cum ar fi greața, indigestia și durerile de cap. Clinica Mayo susține că zincul poate avea un efect negativ când este administrat împreună cu antibiotice, deoarece poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor.
Beneficii în prevenirea osteoporozei
Studiile au arătat că zincul joacă un rol crucial în formarea și menținrea unor oase sănătoase, ajutând la prevenirea osteoporozei. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin slăbirea