Din cuprinsul articolului
Totul despre utilizarea antibioticelor în plin sezon de viroze și COVID. Un medic îi avertizează pe românii. Acesta spune că antibioticele trebuie luate doar cu recomandarea medicului. Infecția COVID – 19 și virozele, chiar dacă au forme severe, nu se tratează la indicația rudelor, vecinilor.
Totul despre utilizarea antibioticelor în plin sezon de viroze și COVID
Utilizarea antibioticelor în plin sezon de viroze și COVID reprezintă un pericol pentru pacienți. De asemenea, antibioticele nu se utilizează la tratamentul virozelelor intestinale, al febrei, al durerilor în gât și al secrețiilor nazale, spune medicul Egri Eduard.
„Nu se administrează antibiotice la indicația rudelor, vecinilor, forumurilor etc. Sumetrolimul, Epitrimul sau Biseptolul sunt antibiotice. Nu există antibiotice „tari” sau „slabe”, diferă doar spectru de acțiune”, mai arată medicul.
Din cauza utilizării frecvente a medicamentelor, microbii rezistă din ce în ce mai mult la tratamentele cu antibiotice, în special în România.
Concluzia medicului este că atunci când sunt administrate corect, antibioticele salvează vieți, iar când sunt utilizate gresit viețile unei întregi generații vor fi puse în mare pericol de către microbi care au devenit extrem de rezistenți.
Vom scăpa vreodată de COVID?
Pandemia de coronavirus „este departe de a se fi terminat”, a avertizat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dezaprobând în acelaşi timp ideea că varianta Omicron a coronavirusului este una blândă, relatează AFP.
„Omicron continuă să se răspândească pe planetă. Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!”, a atenţionat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă de presă la Geneva.
„Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante” ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat directorul general al OMS.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică.
„Odată cu creşterea imunităţii în populaţie – iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus faţă de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate”, a apreciat Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.
Pandemia nu s-a terminat
Cu toate acestea, directorul general al OMS se arată mai prudent şi atrage atenţia încă o dată că tulpina Omicron nu este una blândă.
„Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi”, a remarcat Tedros, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.
„În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă”, a concluzionat directorul general al OMS, scrie Agerpres.