Din cuprinsul articolului
Dacă crezi că tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD înseamnă a fi un ciudat al curățeniei, este complet neadevărat. Potrivit Clinicii Mayo, OCD prezintă un design de gânduri și frici nedorite care se transformă în obsesii care te conduc la comportamente repetitive.
Experții în sănătate consideră că aceste obsesii și compulsii interferează cu activitățile zilnice și provoacă suferință semnificativă, provocând probleme de sănătate mintală. E vorba de un cerc vicios, un comportament ritualic. Pentru că, cu cât încerci mai mult să ignori sau să oprești obsesiile, cu atât mai mult îți cresc stresul și anxietatea și, în cele din urmă, vei fi determinat să faci acte compulsive pentru a încerca să-ți ușurezi stresul.
Medicii spun că tulburarea obsesiv-compulsivă se concentrează în principal pe anumite teme, cum ar fi spălarea mâinilor pentru a le proteja de microbi. Pentru a vă ușura temerile de contaminare, vă puteți spăla compulsiv mâinile până când acestea sunt dureroase și crăpate.
În ciuda faptului că este destul de comună, tulburarea obsesiv-compulsivă este una dintre cele mai greșit înțelese afecțiuni de sănătate din cauza reprezentărilor stereotipe din mass-media. Mulți oameni au idei diferite despre persoanele care suferă de OCD și de aceea trebuie să eliminăm unele dintre cele mai comune narațiuni false ale acestei afecțiuni.
Mitul 1- Toți pasionații de curățenie suferă de ODC
Realitate: Obsesia curățeniei poate fi unul dintre semnele ODC, totuși, medicii cred că poate fi și o trăsătură de personalitate. Dar toți oamenii cărora le place curățenia și fac eforturi suplimentare pentru a-și păstra casele îngrijite nu suferă de ODC. O trăsătură de personalitate poate fi ușor controlată. Dar dacă suferiți de o problemă de sănătate mintală, aceasta se face doar pentru a vă alunga anxietatea.
Mitul 2- Stresul cauzează ODC
Realitate: Oamenii cred adesea că cei care au stres necontrolat suferă de tulburare obsesiv-compulsivă. Cu toate acestea, experții consideră că nu este atât de ușor, deoarece ODC poate incita frică și anxietate. Cu toate acestea, stresul poate declanșa simptome de ODC la oameni, dar singur nu este responsabil pentru cauzarea acestei afecțiuni.
Mitul 3- ODC nu se întâmplă la copii
Realitate: Conform statisticilor publicate pe everydayhealth.com, cel puțin 1 din 200 de copii și adolescenți din Statele Unite are tulburare obsesiv-compulsivă și i se poate întâmpla și unui copil de până la 4 ani. Experții cred că oricine poate fi afectat de această afecțiune mintală.
Mitul 4- ODC poate fi confirmat doar prin teste
Realitate: Spre deosebire de cancer sau diabet, tulburarea obsesiv-compulsivă nu poate fi diagnosticată cu un test de sânge sau o scanare. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să efectueze un examen fizic și să comandă teste pentru a exclude alte afecțiuni medicale. Dacă profesioniștii din domeniul sănătății mintale bănuiesc că aveți ODC, este posibil să vă pună o serie de întrebări și să caute trei semne:
Mitul 5- ODC nu poate fi tratat
Realitate: ODC poate fi vindecat cu un tratament adecvat care include consiliere. Potrivit experților în sănătate, mulți oameni nu caută tratament pentru obsesia obsesiv-compulsivă, deoarece consideră această afecțiune jenantă. În timp ce pe mulți oameni consilierea îi ajută, unii au nevoie de o combinație de terapie comportamentală și medicamente.
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…