Sari la conținut

Totul despre testele Covid-19

Testele rapide

Teste Covid. Ce  trebuie să știi despre testele rapide COVID. Despre testele moleculare PCR. Cât costă testele COVID? De unde pot procura teste rapide? Care este acuratețea testelor ce pun în evidență virusul SARS-COV2?

Câte tipuri de teste COVID-19 există?

Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.

test rapid Antigen  pentru detectare virus  prin recoltarea unei secreții nazale.
test rapid IGG/IGM  pentru detectare anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge.
test molecular PCR,  cu colectarea unei probe faringo-nazale și cu rezultate în 48 de ore.

Testarea rapidă este importantă, deoarece primirea de rezultate rapide înseamnă că o persoană știe mai devreme dacă trebuie să se izoleze pentru a evita transmiterea virusului altora.

Teste Covid. Ce sunt testele  rapide antigen?

Testul antigen este cel mai nou tip de testare și este  singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.

Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%.

Testele respectă Directiva 98/79/EC a Parlamentului European și a Consiliului privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, precum si ordinul 1819 din 27 octombrie 2020, al Ministerului Sănătății privind criteriile de performanță.

De remarcat ca  respectivele teste au fost acreditate și în Germania, la Autoritatea Federală pentru Medicamente și Dispozitive medicale și recunoscute pentru calitatea lor.

Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat. Având în vedere însă că se recoltează doar o secreție nazală sau faringiană, cu ajutorul unui tampon sterilizat, oricine poate realiza această testare, în cazul în care nu aveți acces rapid la personal calificat și aveți bănuieli de infectare.

Cât costă testul rapid antigen și de unde le pot procura?

Testul antigen se livrează în cutii de 5 bucăți, la prețul de 199,99 lei sau în cutii de 25 de bucăți, la prețul de 999,99 lei. Prin urmare un  test rapid antigen COVID-19 costă 40 lei.

Medplaza Health, în calitate de distribuitor exclusiv pentru România al testelor rapide antigen de detecție COVID, ale producatorului Realy Tech, are plăcerea de a anunța că acestea sunt disponibile pentru comercializare.

Cum se face testarea cu testele antigen?

Cutia cu kitul de testare antigen  conține un tampon sterilizat, 5 dispozitive de testare, o duză cu filtru, un tub de extractie, un suport tub și un tampon de extragere a probelor.

Testarea se face foarte simplu și este explicată în filmul următor.

Ce sunt testele  rapide IGG/IGM?

Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia  se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce.  Aceasta înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.

Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut  prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.

Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.

Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute.

Testele IGG/IGM au prețul de 28 de lei/buc. Acestea se găsesc în cutii de 5 bucăți.

Ce sunt testele PCR?

Teste PCR se pot realiza doar la clinici specializate. Testarea presupune riscul deplasării la clinică. Aceste teste sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testării poate ajungela pacient chiar și în 2-3 zile.

Testele genetice (sau moleculare) includ testul reacției în lanț a polimerazei cu transcripție inversă (RT-PCR – Real Time PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau un tampon nazal.

Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN și apoi se efectuează o reacție în lanț a polimerazei.
Reacția în lanț a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul.
Enzima care convertește genomul ARN în ADN se numește „transcriptază inversă” sau RT.

Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR fie are infecție activă, fie încă păstrează resturi de ARN viral după o infecție trecută; cum nu se poate face mereu distincție între cele două situații, chiar dacă prezintă sau nu simptome, trebuie să se ia in considerare că poate răspândi infecția. Ca urmare, este indicat ca pacientul să se izoleze, dacă este primul test pozitiv.

Acuratețea testului este foarte mare. Există însă posibilitatea de apariție a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel