Prostata este o structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare, făcând parte din aparatul reproducător masculin.
Cancerul de prostată este cel mai comun tip de cancer în rndul bărbaţilor, după cancerul de peiele. Tumorile canceroase se dezvoltă destul de greu şi de obicei nu sunt foarte periculoase, însă în unele cazuri pot fi mai agresive şi se pot răspândi rapid dacă nu sunt tratate.
Simptomele:
În stadiile incipiente este asimptomatic, însă în stadii mai avansate pot apărea următoarele simptome:
– urinare frecventă, în special noaptea
– dificultate la începerea sau oprirea urinării
– durere sau usturime la urinare
– sânge în urină
– retenţie urinară
– umflarea vezicii urinare
– dureri de spate
– umflarea picioarelor cauzate de obstrucţia sistemului limfatic
–
Cine are risc crescut de cancer la prostată:
– bărbaţii peste 50 de ani: cercetările arată că riscul apariţiei cancerului de prostată creşte foarte mult după vârsta de 50 de ani
– cei cu antecedente familiale: în cazul bărbaţilor care au rude ce suferă de cancer de prostată, probabilitatea de a se îmbolnăvi de această boală este mai mare. „Riscul ca un bărbat să se îmbolnăvească de cancer de prostată este der două ori mai mare dacă tatăl său sau fratele lui are această boală”, explică Societatea Americană de Oncologie
– cei care au o dietă greşită: la bărbaţii care au o alimentaţie bogată în grăsimi şi un stil de viaţă sedentar, riscul îmbolnăvirii de cancer de prostată este mai mare.
Prevenirea
Pentru a preîntâmpina apariţia oxiddării şi a inflamaţiilor cronice ale prostatei, se recomandă o alimentaţie cât mai echilibrată, limitând consumul de carne roşie, prăjeli, sosuri, dulciuri sau făină albă şi alegând în schimb vegetalele.
Un element asociat cu diminuarea riscului de cancer de prostată este licopenul, care se găseşte în pasta de tomate, mai ales în cea a cărei compoziţie intră şi uleiul de măsline.
Din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească nici ceaiul verde, un atioxidant de excepţie.
Aportul constant de soia sau produse derivate pare să reprezinte motivul pentru care, la populaţiile asiatice, mari consumatoare ale acestei plante, există o incidenţă extrem de scăzută a cancerului de prostată.
Miezul seminţelor de dovleac consumat crud şi fără adaos de sare, pare să aibă efecte benefice în caz de prostatită cronică, la fel ca şi consumul constant de dovleac fiert.
Rata de supravieţuire în cancerul de prostată
Vestea bună e că tumorile canceroase cresc destul de greu şi în 9 din 10 cazuri sunt descoperite în faze incipiente, atunci când este 100% tratabil. Când boala se răspândeşte şi la alte organe, şansele de supravieţuire scad la 31%.
Diagnostic
“Poate fi diagnosticat prin tuşeu rectal şi printr-un test de sânge pentru a detecta o substanţă secretată de prostată numită antigen specific prostatei (PSA). Diagnosticul e confirmat prin biopsie”, explică urologul Dan Mischianu, de la Spitalul Militar din Capitală.
Tratament
Există 3 opţiuni de tratament pentru stadiul precoce al cancerului de prostată:
– intervenţia chirurgicală;
– radioterapia – externă sau prin „seminţe” radioactive implantate în tumoră;
– supravegherea activă, numită şi management de aşteptare.
Ultima opţiune nu este o formă de tratament. În schimb este o formă de supraveghere atentă a pacientului. Există şi o a patra opţiune de tratament de bază: terapia homonală. Este de obicei rezervată pacienţilor vârstnici şi pentru pacienţii cu forme avansate de boală.
Chimioterapia joacă un rol limitat în tratamentul cancerului de prostată. Se adresează în special pacienţilor cu forme avansate sau recurente de boală care nu răspund la terapie hormonală.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…