Din cuprinsul articolului
Totul despre Planul de Combatere a Cancerului. Diana Loreta Păun: „În 2020, în România s-au înregistrat în jur de 99.000 de noi cazuri de cancer și aproape 55.000 de decese din cauze oncologice”.
Miercuri, 19 ianuarie, a avut loc la Palatul Cotroceni evenimentul de lansare a Planului de Combatere a Cancerului. Ce presupune acest Plan, ce măsuri au fost luate pentru combaterea acestor maladii cumplite, care seceră anual milioane de vieţi în toată lumea, a explicat pe larg consilierul prezidenţial de la Departamentul de Sănătate Publică, conferenţiar universitar doctor Loreta Diana Păun, în cadrul unui amplu interviu marca RRA.
Acest plan este foarte important în primul rând pentru că are o finanţare de aproape 4 miliarde de euro, sumă considerabilă, şi în al doilea rând pentru că el este construit pe piloni care vizează toate aspectele la care v-aţi referit: prevenţie, detectare precoce prin tehnici de screening, diagnostic cât mai rapid şi tratament inovator şi, nu în ultimul rând, îngrijirile paleative sau asigurarea calităţii vieţii supravieţuitorilor care au tercut prin toate etapele de diagnostic şi tratament. Or planul naţional, aşa cum vă spuneam, urmăreşte toţi aceşti piloni şi îşi propune nişte obeictive extrejm de provocatoare, pe care ne dorim să le ducem la bun sfârşit.”
Ddar el a constituit scheletul de la care s-a pornit, iar grupul de lucru care a lucrat la actualul plan a cuprins, de fapt, reprezentanţi ai tuturor actorilor cu responsabilităţi în domeniu, aş putea spune, atât colegi parlamentari, pentru că în Parlamentul României, la ora actuală, sunt foarte mulţi medici, lucrul ăsta mă bucură, şi Ministerul Sănătăţii, bineînţeles, a contribuit, dar au fost mulţi colegi experţi din zona medicală şi din mediul public, şi din mediul privat, din mediul academic, şi mai ales au fost alături de noi asociaţiile de pacienţi, pentru că nu poţi creiona un plan de cancer dedicat pacienţilor fără să ştii nevoile lor reale şi problemele cu care se confruntă atunci când ei doresc să acceseze serviciile medicale. Şi cred că succesul acestui plan a constat tocmai din colaborarea strânsă dintre toţi partenerii care au acest interes… a pune interesel pacientului mai presus de orice altceva.!
Există obiective cu termene care se întind până în anul 2026. Unele obiective, bineînţeles, ne dorim să le îndeplinim repede, de exemplu programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de plămân și colorectal, ar trebui să se finalizeze până la 1 ianuarie 2023. Un Registru Național de Cancer, o măsură care este extrem de importantă și necesară, trebuie să se finalizeze până în 2024, iar până în anul 2026 ne propunem să realizăm un fond pe inovație în sănătate, cu multiple surse de finanțare, care să ofere pacienților din România acces rapid la noi terapii, pentru că ştiți cât de dinamică este piața farmacologică și cât de repede apar pe piață noi terapii la care noi ne dorim să poată accesa și pacienții din România în timp util.”
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…