Categories: Expertul zilei

Totul despre ouă: tipuri, nutriție, beneficii pentru sănătate, măsuri de precauție

Totul despre ouă. Ouăle sunt printre cele mai universale și mai versatile capse dietetice. Ouăle de găină sunt cel mai popular soi din Statele Unite, dar și de la noi în țară

Cu toate acestea, diverse culturi din întreaga lume mănâncă ouă de la alte păsări, cum ar fi rațele, struții și prepelițele.

Complexitatea ouălor le permite să aibă o serie de funcții în alimente, oferind în același timp nutrienți necesari pentru o sănătate optimă.

Oul este alcătuit din două treimi albuș de ou și o treime de gălbenuș. Albușurile de ou sunt etichetate clasic ca „alimente dietetice”, deoarece sunt sărace în calorii, fără grăsimi și bogate în proteine.

Pe de altă parte, gălbenușul de ou este demonizat pentru conținutul său ridicat de colesterol.

Cu toate acestea, cercetări recente arată că colesterolul din alimente nu se corelează neapărat cu nivelul colesterolului din sânge.

Prin urmare, este mai important să optimizați tipul de grăsime din dietă decât să minimalizați colesterolul din dietă.

În timp ce un gălbenuș mare conține 1,5 grame de grăsimi saturate, are și 3,5 grame de grăsimi sănătoase, nesaturate, inclusiv grăsimi omega-3. Prin urmare, gălbenușurile de ou pot fi incluse în siguranță într-un plan de dietă sănătoasă pentru inimă.

Valoarea nutrițională a ouălor

Cu doar 70 de calorii, un ou furnizează 12% din valoarea zilnică a proteinelor. Ouăle au una dintre cele mai mari valori biologice, de 93,8%. Aceasta înseamnă că furnizează aminoacizi într-un model aproape exact potrivit cu ceea ce are nevoie corpul.

Mai mult, ouăle sunt bogate în riboflavină, biotină, vitamina B12, iod, seleniu și colină. Ouăle oferă, de asemenea, vitamina D, vitamina A, folat, fosfor, grăsimi omega-3 și antioxidanții luteină și zeaxantină.

Avantajele consumului de ouă

Ouăle oferă o varietate de substanțe nutritive și, prin urmare, au multe beneficii pentru sănătate.

  1. Îmbunătățesc funcția creierului

Lecitina găsită în gălbenușurile de ou este alcătuită din acid gras, o grupare fosfat și colină. Aportul adecvat de colină este asociat cu o mai bună memorie și abilități de învățare.

Colina și vitamina B12 participă la reacția chimică care previne acumularea de homocisteină în organism, reducând astfel riscul bolii Alzheimer

  1. Ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase

Mulți oameni consideră că consumul de ouă îi ajută să se simtă mai mulțumiți în urma unei diete hipocalorice. Acest lucru le permite să slăbească fără să se simtă flămânzi și lipsiți.

Ouăle sunt bogate în nutrienți, furnizează proteine de înaltă calitate și contribuie la calitatea generală a dietei. Proteinele de înaltă calitate, precum cele găsite în ouă, favorizează menținerea masei musculare în timpul pierderii moderate în greutate.

  1. Promovează o sarcină sănătoasă

Multe dintre substanțele nutritive necesare pentru hrănirea embrionului de pui beneficiază și de un făt uman în timpul sarcinii.

Colina este necesară pentru reproducerea celulelor, creșterea și dezvoltarea creierului.

  1. Consolidați oasele

Calciul, laptele, fosforul și vitamina D sunt importante pentru construirea și menținerea oaselor puternice. Un ou furnizează 15% din valoarea zilnică a fosforului și 6% din valoarea zilnică a vitaminei D.

Un studiu din 2018 a constatat că consumul zilnic de ouă a fost asociat cu o densitate osoasă mai mare la adolescenții de 13 ani.

  1. Îmbunătățesc starea de spirit

Nivelurile scăzute de vitamine B sunt asociate cu depresia. Ouăle sunt o sursă fiabilă de B12 și alte vitamine B.

De asemenea, s-a constatat că grăsimile omega-3 reduc depresia. Studiile arată că 1,5-2 grame de grăsimi omega-3 pe zi îmbunătățesc în mod eficient starea de spirit.

*

Ouăle adaugă proteine de înaltă calitate și o serie de substanțe nutritive la o dietă bine echilibrată și sănătoasă.

Având în vedere numărul de beneficii pentru sănătate și utilizările ouălor în bucătărie, nu este de mirare că sunt consumate și iubite în întreaga lume.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

8 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

28 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

47 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: