Sari la conținut

Totul despre fobii. De ce apare frica excesivă?

Semantic, înseamnă o teama irațională, o stare patologică de neliniște sau de frică paroxistică față de ceva.Și există o mare diversitate de astfel de reacții vivazi de lucruri, obiecte sau animale la care nici măcar nu te-ai gândi. Peste ele, însă, nu poți trece decât cu ajutor specializat

Dana Lascu

Fobia este o frică irațională, pentru că pericolul efectiv nu există în realitate sau este mult exagerat în mintea persoanei care o simte. Persoanele care suferă de o fobie se panichează, de multe ori, doar la anticiparea situației stresante sau doar la gândul ca ar putea fi puse față în față cu aceasta. Ca să vă dăm două exemple rapide, teama irațională față de flori sau frica paroxistică de a trece strada. Poate să pară incredibil, dar sunt oameni în jurul nostru care nu pot să privească o floare fără să intre în panică sau să aibă, brust, o stare de rău inexplicabil. În primul rând, spune psihologul Eveline Osnaga, orice le-ar provoca, avem nevoie de ajutor de specialitate pentru a le depăși. Și, dacă vă regăsiți într-o astfel de descriere, mergeți la psiholog, pentru că în timp efectele psihice se agravează și e mai greu de luptat cu ele. Există o mare diversitate de fobii, toate, însă, au o serie de simptome comune. De aceea, am decis să încercăm, în patru episoade lunare, să deslușim ce sunt aceste fobii și ce ni le provoacă.

-Doctorul zilei: Ce sunt fobiile specifice și cum se manifestă ele?

-Psiholog Eveline Osnaga: Fobiile specifice sunt cele mai răspândite dintre tulburările de anxietate. Ele se manifestă printr-o frică iraţională, excesivă şi nejustificată în prezenţa sau în anticiparea întâlnirii cu un anumit obiect, animal sau situaţie. Principalele fobii sunt: de animale, de mediul înconjurător (înălţime, furtună, apă etc.), de sânge, infecţii sau răni, de anumite situaţii (avioane, lifturi, spaţii înguste etc). Din punct de vedere al simptomatologiei pot fi recunoscute prin senzații fizice, cum ar fi ritm cardiac accelerat, transpiraţie, tremurături, respiraţie accelerată, senzaţie de sufocare sau de insuficienţă respiratorie, tensiune musculară, „fluturi” în stomac, greaţă, slăbiciune musculară, înţepături la nivelul membrelor, valuri de căldură şi frig, dureri în piept. Iar din prizma emoțiilor, se pot simți teamă, ruşine Și chiar nelinişte.

-Unele sunt spaime greu de înțeles, gen frica de apă, frica de a traversa strada. Care sunt cauzele? De ce ajungem să dezvoltăm fobii față de lucuri atât de banale și uzuale?

-Ca multe alte tulburări de sănătate mentală, fobia specifică este rezultatul unei interacţiuni complexe între factori sociali, psihologici şi biologici. Când ne referim la factori sociali sau de mediu, putem lua în caulcul experienţe neplăcute din copilărie sau rezultatul unei experienţe vicariante, atunci când cuiva apropiat îi era frică de acele obiecte sau situaţii şi noi am preluat aceea frică şi teamă exagerată. Un alt factor din această categorie poate ține de educație și de informare. De exemplu, cineva ne-a povestit sau am citit undeva despre câini care au mutilat oameni și atunci dezvoltăm diverse gânduri și emoții care ne creează starea de anxietate. Și nu în ultimul rând, ca rezultatul unei asocieri dintre stimulul fobic şi reacţia de frică care s-a produs pe fondul unui stres cotidian. Din perspectiva factorilor psihologici care susțin dezvoltarea fobiilor, enumerăm existența unei traume emoționale sau psihologice avută în copilărie sau lipsa unei relații de atașament corespunzător în primii ani de viață. Factorii biologici care stau la baza fobiilor sociale sunt receptorii noradrenergici şi cei monoaminergici care s-au dovedit a juca un rol în condiţionarea fricii. Aceştia au rol în modularea interindividuală a reacţiei de frică. Cu alte cuvinte, frica derivată din fobii este susținută de acești trei factori și datorită lor există și remedii care vin în sprijinul celor care dezvoltă astfel de fobii.

– Haideți să explicăm câteva tipuri de fobii. Ce este ablutofobia și cum se manifestă? Dar acvafobia?

– Ablutofobia este o tulburare obsesivcompulsivă care se manifestă prin spălarea frecventă a mâinilor sau, dimpotrivă, se pot afla la cealaltă extremă și se manifestă prin obsesia împotriva spălării, indiferent că vorbim de mâini sau de corp. În timp ce acvafobia este reprezentată de teama morbidă de apă. Aceasta teamă de apă este legată de frica de înec, și se poate manifesta în prezența mării, a râurilor, a lacurilor și chiar a piscinelor.

Teama de albine și de târâtoare

-Doctorul zilei: Ce ne poți spune despre fabiile legate de insecte?

– Psiholog Eveline Osnaga: Apirofobia sau apifobia reprezintă frica de albine sau de înțepătura lor. Este una din cele mai comune frici ale oamenilor. Cei mai mulți oameni au fost înțepați de albine sau au avut cunoștințe care au fost înțepate. Frica obișnuită de albine este în general asociată cu lipsa informațiilor. Puțin sunt cei care știu că albinele atacă doar în apărarea stupului lor sau când sunt accidental strivite. Arachnofobia, pe de altă parte, este o fobie specific , deși termenul se referă, de asemenea, la frica de scorpioni, căpușe sau alte insecte, totuși cei mai mulți asociază termenul cu frica de păianjeni. Scolecifobia, de asemenea, este reprezentată de frica de viermi.

Animalele care ne înspăimântă

– Doctorul zilei: Cu siguranță sunt fobii care au la bază teama de animale. Ce poți spune despre ele?

– Psiholog Eveline Osnaga: Atunci când teama de un animal sau a situației în care există posibilitatea confruntării cu acesta, ne provoacă suferință semnificativă și ne limitează activitățile sociale, profesionale și cele legate de timpul liber, este necesar să conștientizăm că avem o problemă și că nerezolvarea acesteia ne va influența negativ existența cotidiană, atât timp cât nu vom găsi răspunsuri și soluții. În fobiile legate de animale câteva sunt de referință.

Chiroptofobia – care este reprezentată de frica clinică de lilieci. Pacientii cu aceasta fobie experimentează teamă intensă și panică atunci când sunt confruntați cu liliecii sau la posibilitatea de a se afla în prezența lor.

Cinofobia reprezintă frica anormală de câini. Sunt persoane care în urma unor experiențe traumatizante au dezvoltat teama de aceste patrupede, fie ei chiar și când ele sunt ținute în lesă. z Equinofobia este teama de cai.

Herpetofobia este teama de reptile. Indiferent că vorbim de șerpi, gușteri, cameleoni, persoanele care au acestă fobie nu se pot acomoda într-un mediu în care se află reptilele, fie că vorbim de natură, de acvariu sau chiar de vreun muzeu.

Ihtiofobia reprezintă frica de pești sau frica de a mânca pește, frica de pești morți etc. z Murofobia reprezintă frica de rozătoare. Indifernt că vorbim despre șoareci sau șobolani, acesta este una dintre cele mai comune fobii.

Ornitophobia e teama de păsări.

Insectele care ne terorizează, florile care ne fac să tremurăm de frică

– Doctorul zilei: Unii tremură de frică în fața plantelor sau a florilor?

– Psiholog Eveline Osnaga: Da. Deși pare greu de crezut, da, există ceea ce în termeni specifici se numeste antofobie, adică teama de flori. Persoanele care suferă de această teamă irațională experimentează anxietate, chiar dacă realizează că florile nu prezintă niciun pericol fizic real. Nu există o floare anume care să determine condiția, orice specie de flori poate determina frica, precum și orice parte a florii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel