Din cuprinsul articolului
„Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie. Deci haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate”, a scris dr. Mihaela Bilic pe un cont de socializare.
Dr. Bilic susține că murăturile aduc un aport serios de probiotice în organism. Acestea fac parte din categoria alimentele fermentate având un conținut mare de bacterii vii. Mai mult, murăturile pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Pentru a obține murături de calitate, bogate în probiotice, acestea ar trebui să fie conservate în apă cu sare. Nutriționistul susține că românii ar trebui să evite conservarea legumelor prin alte metode.
Legumele puse la murat se păstrează cu ajutorul procesului de lacto-fermentație. Acesta se lasă la macerat în apă sare sau oțet, urmând ca bacteriile să acționeze în contact cu glucidele din legume. În urma acestui proces se eliberează mai multe enzime.
De asemenea, în urma procesului de fermentație apare și acidul lactic. Acesta acționează ca un conservant și poate ajuta la scăderea pH-ul mediului.
De asemenea, acidul lactic din murături blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.
Specialiștii susțin că metoda ideală de conservare pentru murături este apa cu sare.
Nutriționistul Mihaela Bilic a precizat că metodele de conservare care presupun anumite tratamente termice pot anula calitățile nutritive ale acestora.
Pe lângă castraveți, gogonele, conopidă sau ardei, varza murată are un conținut bogat de vitamina C.
„Varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie. ”, a spus Mihaela Bilic.
Totodată, la fel de benefice pentru organism pot fi și alte tipuri de murături precum ceapa, morcovii, pepenii sau chiar merele și gutuile.
Nutriționistul este de părere că toate fructele de toamnă pot fi transformate în murături ideale de a fi consumat în sezonul rece. Alimentele menționate de medic au un conținut bogat de fermenți vii, precum lactobacili și bifidobacterii. Ambii au rol esențial în întărirea sistemului imunitar, dar pot echilibra și flora intestinală.
Aceste alimente sunt considerate un adevărat medicament în ameliorarea sindromului de colon iritabil.
„ Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii. ”, a adăugat Mihaela Bilic.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…