Sari la conținut

Totul despre MURĂTURI. Efectele benefice pentru digestie și imunitate

efectele benefice ale murăturilor
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Murăturile, surse de sănătate

„Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie. Deci haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate”, a scris dr. Mihaela Bilic pe un cont de socializare.

Murăturile în saramură, sursă de sănătate

beneficiile murăturilor pentru sănătate
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Bilic susține că murăturile aduc un aport serios de probiotice în organism. Acestea fac parte din categoria alimentele fermentate având un conținut mare de bacterii vii. Mai mult, murăturile pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Pentru a obține murături de calitate, bogate în probiotice, acestea ar trebui să fie conservate în apă cu sare. Nutriționistul susține că românii ar trebui să evite conservarea legumelor prin alte metode.

Bilic, despre beneficiile murăturilor pentru sănătate

Legumele puse la murat se păstrează cu ajutorul procesului de lacto-fermentație. Acesta se lasă la macerat în apă sare sau oțet, urmând ca bacteriile să acționeze în contact cu glucidele din legume. În urma acestui proces se eliberează mai multe enzime.

De asemenea, în urma procesului de fermentație apare și acidul lactic. Acesta acționează ca un conservant și poate ajuta la scăderea pH-ul mediului.

De asemenea, acidul lactic din murături blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.

Specialiștii susțin că metoda ideală de conservare pentru murături este apa cu sare.

Nutriționistul Mihaela Bilic a precizat că metodele de conservare care presupun anumite tratamente termice pot anula calitățile nutritive ale acestora.

Varza murată, ideală în sezonul rece

Pe lângă castraveți, gogonele, conopidă sau ardei, varza murată are un conținut bogat de vitamina C.

„Varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie. ”, a spus Mihaela Bilic.

Totodată, la fel de benefice pentru organism pot fi și alte tipuri de murături precum ceapa, morcovii, pepenii sau chiar merele și gutuile.

Nutriționistul este de părere că toate fructele de toamnă pot fi transformate în murături ideale de a fi consumat în sezonul rece. Alimentele menționate de medic au un conținut bogat de fermenți vii, precum lactobacili și bifidobacterii. Ambii au rol esențial în întărirea sistemului imunitar, dar pot echilibra și flora intestinală.

Murăturile pot reduce inflamațiile și riscul de a dezvolta anumite intoleranțe digestive

Aceste alimente sunt considerate un adevărat medicament în ameliorarea sindromului de colon iritabil.

„ Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii. ”, a adăugat Mihaela Bilic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel