Din cuprinsul articolului
Boala inflamatorie care slabeste musculatura inimii in asa maniera incat aceasta nu mai poate asigura functia de pompa aspiro-respingatoare, iar sangele nu mai este trimis eficient catre restul organelor din corp, se numeste miocardita.
Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie 3 criterii care se regasesc la nivelul cordului atunci cand pacientul se confrunta cu aceasta suferinta. Primul dintre acestea este inflamatia care se caracterizeaza prin activirea celulelor sistemului imun impotriva agentilor externi, de exemplu infectiile.
Al doilea criteriu este cel al existentei anticorpilor, iar al treilea se refera la prezenta unor structuri specifice, denumite antigene, care se regasesc la nivelul celulelor inflamatorii. Consecinta directa si dramatica este necroza miocitelor, adica distrugerea elementelor care alcatuiesc musculatura cardiaca.
Exista mai multe cauze care duc la aparitia inflamatiei musculaturii inimii. Dar, de cele mai multe ori, motivul exact ramane un mister. Ingrijorator este faptul ca un procent de aproximativ 40% din evenimentele de moarte cardiaca subita aparuta la tineri revine miocarditei.
Printre cauzele potentiale de dezvoltare a miocarditei infectioase enumeram: virusuri (adenovirusuri, SARS-CoV-2, HIV, Epstein-Barr, virusul herpetic), paraziti (din genul Trypanosoma, care determina boala somnului africana), fungi(candida), bacterii (streptococ, stafilococ).
In ceea ce priveste miocardita neinfectioasa, ne confruntam cu cauze precum medicamentele care genereaza o reactie alergica (antibiotice, citostatice), bolile auto-imune (sclerodermie, lupus, poliartrita reumatoida ) sau rejetul grefei, dupa transplantul cardiac.
Exista si varianta aparitiei afectiunii pe fondul intoxicatiei cu metale grele, in urma actiunii unor agenti fizici, precum socul electric, radiatiile sau chiar si dupa intepaturi de albine ori inocularea veninului de scorpion!
Complet contraintuitiv este faptul ca miocardita afecteaza in general persoanele tinere, atletii cu o aparenta stare de sanatate excelenta, copiii si sugarii. Sexul masculin este mai frecvent afectat decat cel feminin, se crede ca testosteronul are rol in mecanismul dezvoltarii afectiunii.
In general, simptomele nu se manifesta, iar atunci cand apar sunt diverse si diagnosticul este greu de stabilit. Atunci cand pacientul se prezinta la spital cu urmatoarele simptome este directionat imediat catre sectia de cardiologie: durere toracica recent instalata, dificultate la respiratie de cateva zile insotita de fatigabilitate, agravarea dificultatii respiratorii la efort/repaus, senzatia de ,,palpitatii’’, stare de lesin sau tumefactia gleznelor.
Diagnosticul precoce este important pentru prevenirea sechelelor pe termen lung. Printre investigatiile pe care medicii de pe sectia de cardiologie din spital le realizeaza putem enumera electrocardiograma, pentru a analiza functia electrica a inimii si a depista episoadele de aritmie, si radiografia cord-pulmon.
Cu importanta asemanatoare sunt examinarile ecografice, angiografice si cu rezonanta magnetica, deoarece ele descriu anomalii functionale si structurale ale cordului. Pentru a stabili diagnosticul, cardiologul se poate folosi de asocierea dintre prezentarea clinica a pacientului, rezultatele investigatiilor si de contextul de aparitie al simptomatologiei.
Tratamentul are ca obiective prevenirea mortii subite cardiace, ameliorarea simptomatologiei si vindecarea bolii inflamatorii. Se utilizeaza terapia cu corticosteroizi, terapia antivirala (atunci cand se identifica existenta unui virus) si tratamentul specific afectarii cardiace: beta-blocante cu rol cardioprotector, diuretice pentru combaterea excesului volemic, tratament anticoagulant atunci cand se asociaza fibrilatia arteriala si asa mai departe.
In general, miocardita se vindeca fara sa lase urme. Totusi, formele grave ale bolii pot afecta permanent musculatura inimii. Printre complicatiile posibile enumeram moartea subita cardiaca, aritmii, infarct miocardic sau insuficienta cardiaca. De aceeea, recomandam sa apelati la medicii din echipa noastra pentru a primi sfaturi medicale personalizate.
Surse: https://www.mayoclinic.org, https://www.webmd.com, https://www.hopkinsmedicine.org
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…