Din cuprinsul articolului
Totul despre lapte. Crește sau scade colesterolul? Experții vin cu explicații: „Laptele trebuie consumat în cantități rezonabile…”
Laptele se numără printre cele mai controversate alimente. Unii medici spun că este o băutură foarte sănătoasă și ar trebui să fie băută neprocesată. Alții sunt de părere că laptele provoacă indigestie.
„Când vine vorba de consumul de lapte, moderația este cheia. Dacă unei persoane îi place atât de mult laptele încât începe să bea doar lapte, problemele nu vor întârzia să apară: diabet de tip 1, osteoporoză (adică distrugerea oaselor), multiple scleroza și bolile cardiace -vasculare.
La bărbați, consumul excesiv al acestui produs crește riscul de cancer de prostată, iar la femei – cancerul ovarian și de sân, de asemenea, poate crește nivelul de colesterol, crește probabilitatea de erupții cutanate și provoacă probleme digestive. abdomen și disfuncție intestinală”, spune medicul rus Irina Borodina.
Este bine să nu bei lapte seara și mai ales înainte de culcare. Dacă nu este respectată această regulă, metabolismul glucidelor, nivelul zahărului din sânge și rezistența la insulină pot fi perturbate”, ne sfătuiește specialistul.
Toleranța la lapte scade odată cu vârsta, avertizează medicii. Dacă observi că laptele este mai puțin tolerat, ar trebui să treci la un produs cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză, să fierbi laptele și să-l adaugi la alte băuturi. Dar intoleranța este departe de a fi singura contraindicație. De exemplu, dacă sunteți supraponderal, este mai bine să nu beți mult lapte: zahărul din lapte și grăsimea din lapte sunt ușor de digerat, ceea ce nu face decât să agraveze problema.
„Omul modern este predispus la supraalimentare. În anumite situații, nu este util să consumi lapte, care conține grăsimi, proteine și carbohidrați ușor accesibile. Este necesar să ne asigurăm că consumul și cheltuielile de energie sunt în echilibru”, explică dr. Elena Khodikina.
Potrivit medicului, cei care au probleme cu greutatea să consume un produs cu un conținut de grăsimi de 2,5%. De asemenea, este mai bine să excludă laptele din dietă cei care au boli inflamatorii intestinale.
În cazul unei infecții intestinale acute, medicii recomandă renunțarea nu numai la laptele integral, ci și la produsele lactate și cereale și la produsele făcute cu lapte. Este laptele bun pentru tine? Medicii sunt unanimi: laptele în cantități rezonabile este util pentru toți cei care nu au intoleranță sau alergie.
„Laptele este foarte bun în unele privințe, dar nu în altele”, spune medicul gastroenterolog Alexandra Miznikova.
„Cu o toleranță bună, copiilor li se permite 300 ml pe zi, iar adulților – până la 400 ml lapte integral, amintește dr. Irina Borodina.
Mâncăruri simple de post. Postul poate fi o perioadă provocatoare pentru mulți, dar cu rețetele…
Remedii naturale pentru stări de vomă și diaree. Stările de vomă și diaree pot fi…
Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024. Potrivit astrologului,…
Boala Parkinson, o tulburare neurologică progresivă în care cantitatea de dopamină din anumite zone ale…
ALEGERI prezedențiale 2024. În sediile marilor partide și în birourile sociologilor care analizează datele venite…
Suplimentele de vitamina D ar putea scădea tensiunea arterială la persoanele în vârstă care sunt…