Din cuprinsul articolului
Totul despre durerile articulare. Articulațiile din corpul uman, și anume genunchii, coatele, gâtul, umerii etc. ne oferă capacitatea de a ne mișca liber corpul. Cu toate acestea, sunt și foarte sensibile și au nevoie de îngrijire adecvată.
Totuși, indiferent cât de multă grijă avem, articulațiile noastre se confruntă cu uzura și rupere în timp și poate duce la dureri severe. Unele dintre acestea se pot datora unor motive interne, în timp ce în alte cazuri se datorează unor factori externi.
Durerile articulare: Cauze
Artrită: Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii articulare este artrita. Cele două forme principale de artrită sunt osteoartrita (OA) și astirita reumatoidă (RA).
Potrivit Colegiului American de Reumatologie, OA este cel mai frecvent la adulții peste 40 de ani. Progresează lent și tinde să afecteze articulațiile utilizate în mod obișnuit, cum ar fi:
- încheieturi
- mâini
- șolduri
- genunchi
Durerea articulară cauzată de OA rezultă dintr-o deteriorare a cartilajului care servește drept pernă și amortizor de șoc pentru articulații.
A doua formă de artrită este RA, care afectează mai frecvent femeile decât bărbații. Poate deforma și slăbi articulațiile în timp. RA provoacă durere, inflamație și acumulare de lichid în articulații, deoarece sistemul imunitar al corpului atacă membrana care căptușește articulațiile.
Alte cauze: Durerea articulară poate fi cauzată și de:
- bursită, sau inflamatia tampoanelor de amortizare din jurul articulatiilor
- lupus
- gută
- anumite boli infecțioase, precum oreion, gripă și hepatită
- condromalacie a rotulei sau o deteriorare a cartilajului din rotula
- o leziune
- tendinta sau inflamația tendonului
- o infecție a osului sau a articulației
- suprasolicitarea unei articulații
- cancet
- fibromialgie
- osteoporoza
- sarcoidoza
- rahitism
Tratament la domiciliu: Medicii consideră că atât OA, cât și RA sunt afecțiuni cronice. Nu există niciun tratament disponibil în prezent care să elimine complet durerile articulare asociate cu artrita sau să împiedice revenirea acesteia.
Cu toate acestea, există modalități de a gestiona durerea:
- Poate ajuta să utilizați analgezice topice sau să luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce durerea, umflarea și inflamația.
- Rămâneți activ din punct de vedere fizic și urmați un program de fitness concentrat pe exerciții fizice moderate.
- Faceți întinderi înainte de antrenament pentru a menține o gamă bună de mișcare a articulațiilor.
- Păstrează-ți greutatea corporală într-un interval sănătos. Acest lucru va reduce stresul asupra articulațiilor.
- Dacă durerea nu se datorează artritei, puteți încerca să luați un medicament antiinflamator fără prescripție medicală, să faceți un masaj, să faceți o baie caldă, să vă întindeți frecvent și să vă odihniți adecvat.
Metode de tratament
Tratamentul va depinde de cauza durerii. Prin urmare, în unele cazuri, medicul va trebui să extragă lichidul acumulat în zona articulațiilor pentru a testa infecția sau guta sau alte cauze ale durerii articulare.
De asemenea, ar putea recomanda o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației. Alte metode de tratament nechirurgical ar putea include modificări ale stilului de viață sau medicamente care pot determina ca RA să intre în remisie.
Medicul dumneavoastră va aborda mai întâi inflamația. Odată ce RA intră în remisie, tratamentul dumneavoastră se va concentra pe ținerea sub control a stării dumneavoastră, astfel încât să evitați crizele.
1. Păstrați articulațiile în mișcare: Când aveți dureri, ultimul lucru pe care ați dori să-l faceți este să vă ridicați și să vă mișcați, darămite să faceți exerciții. Dar a rămâne activ este de fapt cea mai simplă prescripție pentru a calma durerile articulare. Poate reduce durerea și rigiditatea, poate crește gama de mișcare și poate întări mușchii care vă susțin articulațiile.
2. Mențineți o greutate corporală echilibrată: Dacă sunteți supraponderal, pierderea unor kilograme poate reduce presiunea suplimentară pe care o pune greutatea suplimentară asupra articulațiilor dureroase. O modalitate eficientă de a face acest lucru este să respectați exerciții cu impact redus (și o dietă sănătoasă).
3. Frecați gheața peste articulații: Frecarea cu gheață peste articulații poate ajuta la reducerea fluxului de sânge în zonele cu durere și umflare. Aplicați gheață timp de 15 minute pe parcursul zilei.
Durerile articulare: Când se recomandă o intervenție chirurgicală
4. Folosiți analgezicele cu înțelepciune: Fie că este vorba de dureri articulare moderate până la severe, cu umflături, sau pentru dureri fără umflături, cel mai bine este să vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră și să urmați tratamentul prescris.
5. Atelă: Dacă durerea este prea mare, încercați să imobilizați zona cu o atelă.
6. Încercați injecții cu steroizi sau acid hialuronic: Dacă nu obțineți ușurare de la medicamentele orale sau topice, medicul dumneavoastră vă poate injecta o injecție cu corticosteroizi sau acid hialuronic (cunoscută sub numele de injecție cu pieptene de cocoș). Dar, înainte de a le folosi, este recomandabil să vă consultați cu medicul dumneavoastră, mai întâi.
7. Lucrați cu un kinetoterapeut. Un specialist instruit în mișcarea umană poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulației, la stabilizarea articulației și la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare.
8. Luați în considerare tratamente alternative. Este posibil să găsiți o ușurare a durerii încercând yoga, meditația, masajul și acupunctura. Este o idee bună să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
9. Intervenție chirurgicală. Dacă durerea articulară este suficient de gravă încât să vă afecteze calitatea vieții, intervenția chirurgicală artroscopică sau chirurgia de înlocuire a articulațiilor poate fi o altă alegere.