Din cuprinsul articolului
Totul despre constipație. Constipația este o afecțiune caracterizată printr-un tranzit intestinal dificil și lent. Constipația apare atunci când o persoană trece printr-o cantitate mică de scaun dur ca urmare a defecării, de obicei de mai puțin de trei ori pe săptămână.
De ce medicii nu recomandă laxativele ca tratament de primă linie pentru constipație.
„ Aș încerca să măresc fibrele alimentare, să fac mișcare și să beau multă apă înainte de a începe laxativele”, a spus dr. Bryan Curtin, un gastroenterolog din Baltimore.
„Pentru majoritatea pacienților, menținerea hidratarii, consumul de cel puțin 20 de grame de fibre pe zi și exercițiile fizice regulate vor preveni constipația”.
O dietă bogată în fibre promovează mișcările intestinale regulate, deoarece fibrele pot adăuga volum scaunului, făcându-l mai moale și, prin urmare, mai ușor de trecut prin intestin. Nucile, semințele, cerealele integrale, fructele și legumele sunt toate surse alimentare bune de fibre.
Cu toate acestea, dieta și exercițiile fizice nu sunt singurii factori care pot afecta constipația. Sindromul intestinului iritabil, problemele cu coordonarea mușchilor rectali și neuropatia colonică sau miopatia pot provoca constipație, potrivit dr. Curtin.
Îmbătrânirea poate contribui, de asemenea, la apariția constipației, în special pentru adulții în vârstă care pot să nu fie foarte mobili sau să se bazeze pe anumite medicamente.
Când ar trebui să utilizați laxative?
De cele mai multe ori, probabil nici nu ai nevoie să folosești un laxativ. Schimbări simple, cum ar fi creșterea aportului de apă, exercițiile fizice și consumul de legume bogate în fibre pot ajuta la ameliorarea constipației.
Nu există o regulă în defecare, pentru că unii merg la toaletă în fiecare zi, alții o dată la două zile. Unii merg de trei ori pe zi, iar alții de trei ori pe săptămână.
Dacă suferiți de constipație cronică, care este asociată cu cel puțin trei luni de mișcări intestinale rare, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un laxativ.
„Unii oameni trebuie să-l ia în fiecare zi, atâta timp cât au constipație cronică”, a spus Lisa Ganjhu, medic gastroenterolog.
Laxativele zilnice pot fi o opțiune de tratament pentru unele persoane atunci când dietele bogate în fibre și suplimentele cu fibre eșuează. Dar nu ar trebui să începeți un laxativ zilnic până nu discutați cu medicul, a adăugat dr. Ganjhu.
Constipația cronică poate să nu fie singurul motiv pentru care oamenii iau laxative. Dezinformarea pe rețelele sociale îi încurajează pe consumatorii mai tineri să ia zilnic laxative pentru „comportament mai sănătos la toaletă” și chiar „pentru pierderea în greutate”, potrivit WSJ.
„Deși unora li se poate prescrie o doză zilnică de laxative pe baza simptomelor lor, nu este sigur pentru toată lumea să ia laxative în fiecare zi”, potrivit dr. Shaheer Siddiqui, medic gastroenterolog la Memorial Hermann Medical Group din Houston, Texas.
„Persoanele mai tinere pot folosi laxative pentru pierderea în greutate, ceea ce cu siguranță nu este recomandat. „Laxativele pot provoca diaree și, prin urmare, pot provoca probleme medicale, inclusiv deshidratare și dezechilibru electrolitic”, a spus Siddiqui.
Există o concepție greșită conform căreia laxativele pot ajuta la eliminarea alimentelor și a caloriilor înainte de a leșina.
Dar, în loc să piardă calorii sau grăsimi, mișcările intestinale cauzate de laxative expulzează în principal apa, mineralele, electroliții și fibrele nedigerabile din colon. Chiar dacă te simți mai ușor, greutatea va reveni odată ce bei lichide și îți hidratezi corpul.
Abuzul de laxative poate, de asemenea, agrava constipația, crește riscul de infecții urinare și poate afecta organele care interacționează cu sistemul digestiv.