Din cuprinsul articolului
Nivelurile de colesterol la o persoană se modifică în funcție de vârstă, sex și chiar greutate. Corpul uman produce mai mult colesterol pe măsură ce îmbătrânești și astfel, după 30 de ani, medicii recomandă tuturor să-și verifice nivelul de colesterol în mod regulat.
Colesterolul necontrolat este extrem de periculos, deoarece poate provoca multe afecțiuni legate de inimă, care includ hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproape 94 de milioane de oameni din SUA au colesterolul ridicat, iar cifrele continuă să crească.
Colesterolul, după cum explică medicii, este o substanță cearoasă asemănătoare grăsimii, care este atât bună, cât și dăunătoare pentru organism. Lipoproteina cu densitate scăzută sau LDL este colesterolul rău din sânge, care, dacă se acumulează prea mult în vasele de sânge, poate forma depozite grase numite plăci. Pe de altă parte, lipoproteinele de înaltă densitate sau HDL pot reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Medicii măsoară atât HDL, cât și LDL și nivelul colesterolului total pentru a găsi rezultate care arată cât de mult risc este inima ta. Pe măsură ce îmbătrânești, nivelul de colesterol continuă să fluctueze, în funcție de stilul tău de viață, de sănătatea generală și de factorii de mediu.
Cu ajutorul unui test de sânge, un medic poate clasifica nivelurile unei persoane ca ridicate sau scăzute, la limită sau sănătoase. Nivelurile totale de colesterol sub 200 mg/dl sunt considerate a fi sănătoase pentru adulți. Orice lucru peste aceasta până la valorile de 239 mg/dl este la limită, iar peste 240 mg/dl ar trebui să vă sune alarma.
Nivelurile de colesterol LDL: Medicii spun că nivelurile ideale de LDL ar trebui să fie mai mici de 100 mg/dl și orice mai mare decât aceasta necesită tratamente.
Nivelurile de colesterol HDL: Nivelurile de HDL ar trebui să fie întotdeauna mai mari pentru o viață sănătoasă și în formă. Cei care au o valoare a HDL mai mică de 40 mg/dl pot avea un risc ridicat de boli de inimă și ar trebui să-și consulte medicul.
Colesterolul ridicat poate fi moștenit, dar cel mai adesea este rezultatul unui stil de viață nesănătos, care include:
De obicei, nu există simptome vizibile de colesterol ridicat, până când există o urgență medicală, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un atac de cord, spun medicii, s-ar întâmpla atunci când nivelul de colesterol acumulează atât de multă placă încât alimentarea cu sânge a arterelor este aproape blocată.
Cu toate acestea, nivelul de colesterol poate fi, de asemenea, înrăutățit de unele tipuri de medicamente pe care le puteți lua pentru alte probleme de sănătate:
Indiferent de antecedentele familiale sau de orice altă afecțiune legată de inimă, puteți preveni oricând colesterolul crescut cu o schimbare a stilului de viață, care include:
1. Adoptă o dietă sănătoasă: Este întotdeauna bine să mănânci produse proaspete, de sezon, care sunt încărcate cu nutrienți care te ajută să îți menții organele în general reglate. Medicii sfătuiesc să consumi o dietă săracă în sare, care să pună accentul pe fructe și legume. Redu grăsimile saturate și elimină grăsimile trans.
2. Exerciții și antrenamente regulate: Este foarte important să te antrenezi și să faci sport în mod regulat, ceea ce este bun pentru inimă și pentru sănătatea generală în general. Exercițiile fizice, spun medicii, pot ajuta la creșterea HDL. Lucrează până la cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână sau activitate aerobă viguroasă timp de 20 de minute de trei ori pe săptămână.
3. Renunță la fumat: Experții în sănătate spun că renunțarea la fumatul îmbunătățește considerabil nivelul de colesterol HDL. Beneficiile apar rapid, deoarece în 20 de minute de la renunțare, tensiunea arterială și ritmul cardiac revin după creșterea indusă de țigară.
4. Menține o greutate sănătoasă: Kilogramele în plus contribuie întotdeauna la creșterea colesterolului, astfel că e indicat să faci mici modificări în obiceiurile alimentare pentru a pierde și a menține greutatea.
5. Limitează consumul de alcool: Dacă bei alcool, fă-o cu moderație. Pentru adulți, asta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femeile de toate vârstele și bărbații cu vârsta peste 65 de ani și până la două pahare pe zi pentru bărbații cu vârsta de 65 de ani și mai tineri.
6. Monitorizează în mod regulat nivelul de colesterol: Monitorizarea regulată a nivelului de colesterol te poate ajuta să previi ca numărul să devină prea mare sau prea scăzut. În mod ideal, medicii spun că adulții sănătoși ar trebui să își verifice colesterolul la fiecare 4-5 ani, dar depinde și de vârsta ta, care poate fi un factor de risc.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…