Totul despre ciroza hepatică. Simptomele manifestate în stadiul terminal al bolii

Totul despre ciroză. Numărul de boli care pot duce la deces sau care pot afecta grav calitatea vieții unei persoane este incalculabil. În ziua de astăzi, „bolile bătrâneții”, bolile cardiovasculare și cancerul, sunt cele care ucid cele mai multe persoane.

În plus, ciroza care afectează cel mai frecvent ficatul, este una dintre cele mai frecvente astfel de boli, care face până la un milion de victime în fiecare an.
În stadiul de decompensare a cirozei, pacienții pot avea hemoragii interne la unul dintre organele lor sau la vasele care le alimentează. Acesta este modul în care mor majoritatea persoanelor aflate în stadiul terminal al bolii.

Ascită cronică

Pacienții cu ciroză pot suferi de ascită cronică, inflamație a mucoasei peritoneale și deces. Treatment este dificil și ineficient, iar speranța medie de viață a persoane cu boală hepatică în stadiu terminal nu depășește adesea 4-5 ani. Leziunile atins o asemenea amploare încât personul sufere de insuficiență hepatică.

Prin ce se face remarcat ultimul stadiu al bolii?

  • Clinicienii recunosc ciroza în stadiul final pe baza unor simptome specifice. Se numără o creștere a diametrului falangelor degetelor și o modificare caracteristică a formei plăcilor unghiilor.
  • Apariția unor „stele” venoase pe corp, decolorare roșiatică în palmele mâinilor și un ten slab și nesănătos, cu înroșirea buzelor, a pomeților și a palmelor indică sfârșitul.
  • Abdomenul se umflat, membrele inferioare umflate și vene dilatate în peretele abdominal.

Ciroza hepatică în sine este o boală periculoasă

Dacă apar complicații, riscul de deces crește considerabil. În cazul sindromului hepatorenal, decesul survine la 10-14 zile de la apariția complicației.

În ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză, pacienții pot dezvolta encefalopatie hepatică, o afecțiune care duce la afectarea funcției cerebrale. Encefalopatia hepatică poate fi semnificativă din punct de vedere clinic și poate prezenta modificări precum tulburări de concentrare, tremurături și modificări ale gândirii, potrivit BZI.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

18 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

38 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

57 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: