Din cuprinsul articolului
Totul despre căscat. Ce se întâmplă în corpul nostru când căscăm și de ce este contagios.
De obicei, oamenii cască la primele ore ale dimineţii sau seara târziu, când creierul încă se adaptează ritmului circadian. Oamenii de ştiinţă cred că acest gest este necesar pentru reglarea temperaturii creierului, astfel încât acesta să funcţioneze corect iar eficienţa mentală să fie la cote maxime.
Astfel se explică şi de ce căscăm mai mult vara, deşi se întunecă mai târziu. Temperaturile crescute determină creierul să ia atitudine. De altfel, o cercetare realizată de oamenii de ştiinţă britanici a demonstrat că pe măsură ce temperatura ambientală creştea exista o incidenţă mai crescută a căscatului.
Există ipoteza conform căreia căscatul ar fi contagios, însă cauzele nu au fost pe deplin desluşite. Un studiu al cercetătorilor americani arată că acest căscat contagios ar putea fi asociat cu trăsăturile empatice ale atribuirii unei stări mintale şi sunt afectate negativ de intensificarea trăsăturilor de personalitate schizotipice mai mult decât alte sarcini de autoprocesare.
Atunci când căscam noi declanșăm de fapt, un val de eliberare a fluidului spinal din interiorul creierului, în josul părții posterioare a gatului (regiunea occipitală) și prin întregul nostru SNC (sistemul nervos central).
Unii oameni aud această eliberare ca un val de ceea ce simte ca „lichid” sau „tunet” în urechi. In mod interesant acesta este același sunet pe care il putem auzi în timp ce în stare lucidă/adormire înainte de on-set de proiecție astrala, sau de călătorie astrală (dar acesta face obiectul unei alte postări într-o altă zi – dacă sunteți interesați să știți mai multe despre călătoria astrală și respirație să-mi spuneți în comentariile de mai jos).
Atunci când căscam, fluxul de sânge este, de asemenea, crescut, cand instantaneu fiecare celula din corpul vostru este umplută cu lumina. De aceea avem tendința să ne simtim „mai ușori”, fizic, după un căscat bun.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…