Categories: Expertul zilei

Totul despre cartofii mov. Motivele pentru care specialiștii recomandă să îi consumați

Indiferent de cum sunt gătiți, cartofii fac parte din dieta noastră zilnică.  Dacă îți plac cartofii, vei fi încântat să afli că există un sortiment în plus pe care îl poți încerca, cei mov.

Totul despre cartofii mov. Motivele pentru care specialiștii recomandă să îi consumați

Cartofii mov reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative, fiind bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, sunt o sursă de proteine, fibre dar și de carbohidrați, astfel că oferă aportul energetic necesar organismului.

Potrivit Mindbodygreen,  cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți, mai mult decât orice alt soi de cartof.

„Cartofii mov conțin de aproximativ trei ori mai mulți antioxidanți decât cartofii galbeni sau albi”, explică dieteticianul Valerie Agyeman.


„Antocianinele (pigmentul violet) au proprietăți antioxidante. Studiile arată că un consum de alimente bogate în antocianine poate proteja sănătatea inimii, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și promovează sănătatea cognitivă și a ochilor”, notează Knudsen.

Efect benefic asupra zahărului din sânge

Cartofii mov au un rol benefic în menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge. Acest soi de cartofi are un indice glicemic estimat (IG) de 77, care este mult mai bun decât IG de 93, al cartofilor albi. De aceea, cartofii mov, consumați în combinație cu alimente cu proteine ​​și grăsimi, pot avea un efect benefic asupra zahărului din sânge.

Conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu

Beneficiile cartofilor mov nu se opresc la reglarea zahărului din sânge și la antioxidanți. Aceștia conțin o gamă largă de nutrienți valoroși.

„Cartofii mov conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu pentru a susține sănătatea întregului organism”, subliniază Agyeman. Se știe că vitamina C contribuie la un sistem imunitar sănătos, susținând crearea colagenului în organism.

Coajă bogată în antioxidanți

Cartoful mov este la fel de versatil ca și cartoful alb. Pot fi copți sau fierți, dar există și alte modalități de a găti cartofii mov. Pentru că au o coajă bogată în antioxidanți, este recomandat să nu îi decojim, ci să îi gătim întregi, pentru a avea parte de toate beneficiile pentru sănătate menționate mai sus.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

9 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

38 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: