Din cuprinsul articolului
Indiferent de cum sunt gătiți, cartofii fac parte din dieta noastră zilnică. Dacă îți plac cartofii, vei fi încântat să afli că există un sortiment în plus pe care îl poți încerca, cei mov.
Totul despre cartofii mov. Motivele pentru care specialiștii recomandă să îi consumați
Cartofii mov reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative, fiind bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, sunt o sursă de proteine, fibre dar și de carbohidrați, astfel că oferă aportul energetic necesar organismului.
Potrivit Mindbodygreen, cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți, mai mult decât orice alt soi de cartof.
„Cartofii mov conțin de aproximativ trei ori mai mulți antioxidanți decât cartofii galbeni sau albi”, explică dieteticianul Valerie Agyeman.
„Antocianinele (pigmentul violet) au proprietăți antioxidante. Studiile arată că un consum de alimente bogate în antocianine poate proteja sănătatea inimii, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și promovează sănătatea cognitivă și a ochilor”, notează Knudsen.
Efect benefic asupra zahărului din sânge
Cartofii mov au un rol benefic în menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge. Acest soi de cartofi are un indice glicemic estimat (IG) de 77, care este mult mai bun decât IG de 93, al cartofilor albi. De aceea, cartofii mov, consumați în combinație cu alimente cu proteine și grăsimi, pot avea un efect benefic asupra zahărului din sânge.
Conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu
Beneficiile cartofilor mov nu se opresc la reglarea zahărului din sânge și la antioxidanți. Aceștia conțin o gamă largă de nutrienți valoroși.
„Cartofii mov conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu pentru a susține sănătatea întregului organism”, subliniază Agyeman. Se știe că vitamina C contribuie la un sistem imunitar sănătos, susținând crearea colagenului în organism.
Coajă bogată în antioxidanți
Cartoful mov este la fel de versatil ca și cartoful alb. Pot fi copți sau fierți, dar există și alte modalități de a găti cartofii mov. Pentru că au o coajă bogată în antioxidanți, este recomandat să nu îi decojim, ci să îi gătim întregi, pentru a avea parte de toate beneficiile pentru sănătate menționate mai sus.