Categories: Stil de viaţă

Totul despre carbohidrați. Lista cu alimente care oferă anumite beneficii creierului

Carbohidrații sunt o importantă sursă de energie pentru creier, deoarece acestea sunt principalul combustibil utilizat de creier pentru a funcționa corect. În plus, consumul unei cantități moderate de carbohidrați poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive, deoarece aceștia stimulează producția de serotonină, un neurotransmițător care reglează starea de spirit și somnul.

Cu toate acestea, este important să consumăm carbohidrați în cantități moderate și să optăm pentru surse sănătoase. Potrivit dr. Augusto Miravelle, carbohidrații oferă organismului energie, de care creierul are nevoie pentru a funcționa corect. El e neurolog la Centrul de Scleroză Multiplă din cadrul Departamentului de Științe Neurologice de la Universitatea RUSH din Chicago.

Creierul arde calorii atunci când gândești, îți amintești, înveți și dormi. Creierul folosește aproximativ 20% din caloriile pe care le consumăm, chiar dacă reprezintă doar 2% din greutatea corporală, spune dr. Miravalle. Potrivit acestuia, creierul arde calorii atunci când gândești, îți amintești, înveți și dormi.

Imagine creată cu AI

Sursa de energie preferată a creierului este glucoza, potrivit medicului.  Glucoza este un tip de zahăr care provine din carbohidrați. E vorba de cei pe care îi mănânci și îi bei. Sângele transportă glucoza către celulele din corp, pentru energie, spune Clinica Cleveland, potrivit Parade, citează Capital.

Deși carbohidrații sunt importanți pentru funcționarea creierului, inclusiv pentru îmbunătățirea sănătății mintale și încetinirea declinului cognitiv, este esențial să alegeți carbohidrați sănătoși și complecși, explică el.

Carbohidrații ar trebui încorporați într-o dietă echilibrată, care include proteine slabe și grăsimi sănătoase și multă mișcare.

Ce tipuri de carbohidrați sunt benefici pentru sănătatea creierului?
Fructele, legumele și cerealele integrale sunt cei mai buni carbohidrați pentru creier, spune Dr. Thomas Holland, om de știință la Universitatea RUSH, care studiază impactul modificărilor stilului de viață asupra bolilor cronice legate de îmbătrânire.

Carbohidrați complecși

Aceste alimente sunt considerate carbohidrați complecși, deoarece organismului îi ia mai mult timp să le descompună, „deci vă permit să vă simțiți mai plini și sunt procesate într-un mod care permite extragerea nutrienților corespunzători din ele”, a explicat el.

Cerealele integrale pot ajuta la creșterea colesterolului bun și la reducerea colesterolului rău, adaugă dr. Holland.

În timp ce toate fructele și legumele conțin antioxidanți, vitamine și nutrienți de care beneficiază creierul, soiurile mai colorate au cel mai mare impact, subliniază Julie Stefanski, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Flavonoidele

Fructele de pădure conțin niveluri ridicate de polifenoli, un compus vegetal care protejează celulele de deteriorare. Flavonoidele, un tip de polifenol care conferă fructelor de pădure culorile strălucitoare, pot ajuta la îmbunătățirea memoriei.

Cercetările arată că consumul zilnic de căpșuni și afine a întârziat declinul cognitiv cu până la 2,5 ani.

Fructele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în fibre, promovând sănătatea intestinului, spune dr. Holland.

Un microbiom intestinal sănătos poate reduce inflamația din creier și în alte părți ale corpului, reducând riscul de boală. De asemenea, fibrele au fost legate de un risc mai mic de demență.

Carbohidrații „răi”, buni pentru creier

Nu toți carbohidrații sunt la fel. Unii pot părea mai puțin sănătoși, dar, de fapt, sunt destul de buni pentru creier.

 Pâinea integrală: Oamenii cred adesea, în mod eronat, că pâinea nu este sănătoasă. Dacă aleg pâine albă ultra-procesată, au dreptate. Dar pâinea din cereale integrale (împreună cu alte produse din cereale integrale) este o sursă sănătoasă de carbohidrați complecși buni pentru creier, spune dr. Holland.

Cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în fibre, care sunt bune pentru intestin, creier și inimă. Cerealele integrale sunt bogate și în vitaminele B, care îmbunătățesc funcționarea neurologică și mențin sănătatea creierului.

Cartofii: Cartofii sunt de fapt o „sursă minunată de carbohidrați”, spune dr. Miravalle, atunci când nu sunt prăjiți sau stropiți cu unt sau brânză.

Cartofii sunt bogați în potasiu, care poate transmite semnale nervoase către creier, ceea ce este necesar pentru învățare și amintire. De asemenea, potasiul contracarează sodiul, care ajută la menținerea echilibrului electrolitic.

Pâine și cereale îmbogățite: Deși cerealele integrale sunt cele mai bune, este posibil să nu fie accesibile tuturor, spune Stefanski. Pâinea sau cerealele îmbogățite pot fi, de asemenea, opțiuni sănătoase de carbohidrați.

Din pâinea îmbogățită, paste, cereale și alte produse, fierul și vitaminele B – cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina și acidul folic – se adaugă înapoi după rafinare, potrivit Departamentului Agriculturii. Ar putea avea mai puține fibre decât cerealele integrale, așa că asigurați-vă că verificați eticheta.

Carbohidrați benefici pentru creier

Nucile: Nucile tind să aibă un conținut mai mare de grăsimi, așa că ați putea fi tentat să le evitați. Dar sunt pline de fibre, antioxidanți și alți nutrienți buni pentru creier și pentru restul corpului.

Consumul de nuci a fost asociat cu scoruri îmbunătățite la testele cognitive, arată cercetările. Aceste nuci conțin niveluri semnificative de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3, care a fost conectat la scăderea tensiunii arteriale și la curățarea arterelor.

 Fructe uscate: Deși ar putea părea o gustare prea dulce, fructele uscate sunt carbohidrați care oferă anumite beneficii creierului.

 Îndulcitori naturali: Zahărul rafinat poate crește inflamația și este legat de o rată mai rapidă de declin cognitiv, explică dr. Holland. Dietele bogate în zahăr au fost legate de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Dar îndulcitorii naturali, cum ar fi mierea, pot avea efectul opus. S-a demonstrat că mierea are beneficii antiinflamatorii și antioxidante care susțin sănătatea generală atunci când înlocuiește zahărul rafinat. Cercetările arată că consumul de miere vă poate îmbunătăți memoria și poate proteja sistemul nervos central.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

6 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

7 ore ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

7 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

8 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

8 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

9 ore ago

Citeste si: