Totul despre bolile de tiroidă. Endocrinolog: ”La 50 de ani există cel puțin un nodul tiroidian”

Bolile de tiroidă. Situată la baza gâtului, sub “mărul lui Adam”, tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului, având un rol esențial în reglarea metabolismului prin hormonii secretați. 

„Tiroida este una dintre glandele endocrine cele mai importante ale organismului, aproape toate țesuturile au receptori pentru hormonii tiroidieni, prin urmare viața nu ar fi posibilă în lipsa acestora”, a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Adina Ghemigian, reputat medic endocrinolog.

Una dintre cele mai frecvente modificări tiroidiene structurale în condițiile păstrării unei funcții normale, este gușa micronodulară sau polinodulară sau uninodulară.

Gușa, primul semn al tiroiditei autoimune

„La vârsta de 50 de ani există măcar un nodul tiroidian, însă majoritatea sunt mici (micronoduli), sub 10 mm. Gușa micropolinodulară este o modificare extrem de frecventă după 30 de ani și, de foarte multe ori, nu are nicio manifestare patologică. Atitudinea noastră e de monitorizare ecografică”, a adăugat medicul endocrinolog Adina Ghemigian.

Una dintre cele mai frecvente boli tiroidiene este tiroidita autoimună, o afecțiune cauzată de producția unor anticorpi anormali care sunt îndreptați împotriva structurilor tiroidei. Ei se cheamă anticorpi antiperoxidazici și antitiroglobulinici (ATPO). Aceștia determină, la nivelul tiroidei, un proces inflamator cronic datorită căruia apar două modificări notabile.

În primul rând, modificarea de volum a tiroidei, adică gușa, care, într -o primă etapă este difuză, al doilea lucru care se petrece, în timp, e distrugerea celulelor tiroidiene, tiroida își pierde capacitatea de a produce hormoni tiroidieni și se instalează hipotiroidia.

Simptome hipotiroidiei: constipatie, piele uscata, cresterea in greutate desi pacientul nu are pofta de mancare, dureri musculare si articulare, intarzieri menstruale sau cu flux abundent, depresie, gandire si vorbire lenta, somnolenta, scaderea capacitatii de memorare, adaptabilitate scazuta la frig.

Hipetiroidia e mai agresivă

Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul), apare atunci cand glanda tiroida pune in circulatie o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni. Poate fi antrenata in acest proces intreaga glanda, sau o formatiune tumorala localizata intr-o anumita zona a tiroidei (adenomul toxic). Daca in cazul insuficientei tiroidiene totul “evolueaza incet” in cazul hipertiroidismului totul “evolueaza rapid si agresiv”.

Manifestari si simptome pentru hipertiroidie:

  • la nivelul aparatului cardiovascular se manifesta prin tulburari de ritm cardiac, cresterea numarului de batai pe minut (tahicardie), batai cardiace rapide si neregulate (fibrilatie), bradicardie (ritm cardiac lent);
  • pulmonar se manifesta prin cresterea numarului de respiratii pe minut (cresterea de la 18 respiratii in medie la peste 25 pe minut);
  • la nivelul tubului digestiv, tranzitul devine accelerat si acesta se manifesta prin scaune frecvente, dar nu diareice, ci prin scaune neformate frecvente (5-7/zi);
  • tegumentele sunt subtiri, umede, chiar excesiv de umede datorita efectului calorigen pe care il au hormonii tirodieni, apoi raman urme usoare pe corp datorita vasodilatatiei periferice (dermografism accentual);
  • neuropsihic se manifesta prin agitatie, insomnie, tremuraturi ale membrelor, iar in cazul bolii Graves Basedow (gusa exoftalmica) se adauga modificari oculare, cea mai evidenta fiind “ochii holbati” (protruzia globilor oculari)scaderea rapida in greutate chiar daca pacientul are pofta de mancare si mananca (uneori peste medie).

Tratament boli tiroida

Screeningul funcției tiroidiene a devenit obligatoriu și posibil cu ajutorul medicului de familie care are posibilitatea de a prescrie gratuit dozările de hormoni tiroidieni. Câtă vreme nu există factori de risc, nu e nevoie să ne facem anual controlul tiroidei, este suficient o dată.

Majoritatea bolilor tiroidiene se trateaza prin medicamente. Pentru hipotiroidie se administreaza medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabileste in functie de severitatea bolii. Pentru hipertiroidie se apeleaza la medicamente antitiroidiene, iod radioactiv, sau tratamentul chirurgical (tiroidectomie) atunci cand boala nu raspunde la medicatie.

Cancerul se transmite genetic

Bolile tiroidiene pe care le putem moșteni de la părinți sunt: carcinomul medular tiroidian, un cancer care nu apare din celulele care secretă hormoni tiroidieni ci din celulele localizate alături, numite celule parafoliculare, și bolile tiroidiene autoimune.

„Există o serie de defecte genetice care se transmit la descendenți și care îi predispun să facă aceleași boli. Singurele modificări genetice cunoscute vizează cancerul tiroidian și pe primul loc e carcinomul medular tiroidian”, a spus dr. Ghemigian.

Cancerul tiroidian este o forma de cancer cu o evolutie lenta, iar diagnosticul se efectueaza pe baza punctiei aspirative cu ac fin. Tiroida este eliminata in acest caz definitiv prin interventia chirurgicala, iar pacientii urmeaza ulterior tratament cu iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene care ar mai putea ramane in tesut. Doctorul stabileste doza necesara suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata intregii vieti.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

8 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

37 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: