Sari la conținut

Totul despre boala parazitară. Două simptome care indică prezența paraziților intestinali

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne care indică prezența paraziților intestinali. Helmintiaza, boală comună ce se dezvoltă ca urmare a paraziților intestinali, apare după ce ouăle viermilor și larvele lor intră în corp și se stabilesc acolo. Care sunt motivele apariției acestor paraziți?

Șase semne care pot indica prezența unor paraziți intestinali

Potrivit doc.ro, mai jos găsiți câteva cauze și semne care ar putea să indice prezența paraziților în intestine:

paraziții intestinal
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
    1. Ai înghițit apă sau ai înotat în apă nu tocmai curată
      Fie că ai călătorit peste granițele țării într-o țară exotică, dar nu numai, și ai băut apă de la robinet, fie că te-ai plimbat prin anumite zone rurale și ai ingerat apă dintr-un râu ori dintr-un lac (poate accidental, când înotai), e bine de știut că apa ar fi putut fi contaminată. De altfel, ingerarea apei contaminate reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor cu paraziți. Indicat ar fi să bei doar apă îmbuteliată atunci când te afli într-o zonă geografică unde riscul ca apa de la robinet sau din alte surse să fie contaminată este mare.
    2. Observi că scazi în greutate deși nu ai luat nicio măsură
      Există multe boli care pot cauza pierderea inexplicabilă în greutate, însă slăbirea inexplicabilă este și unul dintre principalele simptome ale unui parazit, mai ales în anumite cazuri. Viermii plați, de exemplu, vor cauza scăderea în greutate, dar acest simptom este de cele mai multe ori însoțit de pierderea poftei de mâncare și de stomac deranjat.
    3. Ai mâncat o friptură în sânge, nu prea bine făcută. Dacă te numeri printre cei cărora le place carnea mai puțin gătită, în sânge, reține că aceasta ar putea să nu fie tocmai cea mai bună opțiune, dacă vrei să eviți o infecție cu anumiți paraziți intestinali. Prin ingerarea cărnii de porc sau de vită care este crudă sau prea puțin preparată termic, se poate ajunge la infecția cu un tip de viermi lați paraziți, așa cum este tenia. Dacă, însă, o persoană mănâncă un anumit tip de pește crud, acest aliment poate duce la o infecție cu Diphyllobothrium latum, un tip de vierme lat intestinal.
    4. Ai observat că petreci foarte mult timp în baie, pe toaletă. Și acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome care pot fi observate la pacienții care sunt gazdele unor paraziți intestinali. Spre exemplu, infecția cu parazitul Giardia este una dintre cele mai des întâlnite boli parazitare. Dacă ai giardiază (numită și giardioza), vei observă destul de repede că ceva nu este în regulă în organism. Infecția cu acest parazit cauzează scaune apoase (diaree), acumularea gazelor în intestine, crampe abdominale și deshidratare într-un interval de 1 până la 3 săptămâni de la expunere.
    5. Știi că ai sistemul imunitar compromis. Un sistem imunitar compromis ar putea să afecteze capacitatea organismului de a lupta contra paraziților. De exemplu, pacienții cu diabet sau cei cu HIV, cât și persoanele care au fost supuse unei operații de transplant (și care urmează tratamente cu medicamente imunosupresoare) sunt și categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a face o boală parazitară.
    6. Ai și alte simptome la nivelul sistemului gastrointestinal. Cele mai frecvente simptome ale unei infecții cu paraziți sunt și cele care mimează simptomele sindromului de intestin iritabil. Paraziții gastrointestinali pot cauza durere abdominală, balonare, diaree, mâncărimi anale, anemie și ocluzie intestinală.

Remedii naturale împotriva parazitilor intestinali

Unele remedii naturale pentru paraziții intestinali pot fi de ajutor. Daca ai paraziti intestinali, un remediu natural pe care il poti incerca in anumite situatii sunt semintele de dovleac. Cercetările arată că acestea conțin cantități mari de aminoacizi, acizi grași esențiali și alți compuși precum berberina și cucurbitina.

Cercetările privind utilizarea semințelor de dovleac pentru tratarea anumitor paraziți intestinali includ și studii preliminare care arată că extractul din semințe de dovleac are un anumit efect antihelmintic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel