Totul despre boala ficatului gras. Cele mai frecvente 15 simptome

Totul despre boala ficatului gras. Cele mai frecvente 15 simptome.

Potrivit medicilor, un ficat gras nu dăunează organismului de la sine. Cu toate acestea, acumularea de țesut gras în exces poate duce la leziuni hepatice severe, inclusiv inflamații și cicatrici. Un ficat gras apare atunci când luați mai multe grăsimi și calorii decât poate prelucra ficatul.

Drept urmare, grăsimile simple se acumulează în celulele ficatului, făcând ficatul predispus la deteriorare. Cel mai frecvent motiv pentru dezvoltarea bolii hepatice grase este obezitatea, persoanele obeze crescându-și șansele de a dezvolta afecțiunea cu aproximativ 75%.

Deși o dietă grasă și creșterea în greutate sunt principalul vinovat, diabetul, hiperlipidemia (sau creșterea lipidelor din sânge) și abuzul de alcool (cu 90 până la 100% dintre consumatorii excesivi de contracție a ficatului gras) vor crește, de asemenea, șansele.

Iată cele mai frecvente 15 simptome ale bolii hepatice grase

1. Oboseala

Dacă vreun organ din corpul nostru devine disfuncțional, în acest caz ficatul, corpul va încerca să se protejeze și să compenseze prin pomparea excesului de sânge la organ. Ceea ce duce adesea la slăbiciune inexplicabilă, confuzie, judecată afectată sau probleme de concentrare. Pierderi severe de energie și o incapacitate bruscă de a participa la activități sociale care se bucurau cândva.

Cercetătorii speculează, de asemenea, că schimbările în chimia creierului și producția de hormoni contribuie la sentimentele de oboseală și epuizare. Fiziopatologia oboselii legate de boala hepatică prezintă adesea simptome neuropsihiatrice suplimentare, care se dezvoltă de obicei pe o perioadă de timp comprimată.

Aceste simptome pot include probleme precum depresia și anxietatea. Acestea pot fi agravate de modificările capacității corpului dumneavoastră de a produce serotonină, un important regulator al dispoziției. Producția de serotonină poate scădea la pacienții cu afecțiuni hepatice grase, ducând la modificări vizibile ale dispoziției. Cu toate acestea, cauza principală a acestor probleme este frecvent diagnosticată greșit, deoarece clinicienii pot să nu le atribuie imediat problemelor hepatice.

2. Obezitatea

Medicii atestă faptul că transportul unei greutăți excesive va crește riscul de boli ale ficatului gras cu 75%. În plus, persoanele cele mai predispuse la această afecțiune sunt de vârstă mijloci. Ceea ce înseamnă că, dacă sunteți supraponderal și aveți 40 sau 50 de ani, este în interesul dumneavoastră să adoptați o dietă mai sănătoasă și să faceți exerciții regulate în efortul de a vărsa grăsime celule.

Problemele cu ficatul pot interfera, de asemenea, cu capacitatea organismului de a digera alimentele și de a absorbi substanțele nutritive. Ceea ce poate duce și la modificări ale greutății. O dietă slabă cronic, cu un aport susținut de alimente grase, zaharate și/sau sărate, este una dintre cauzele principale ale bolii hepatice grase. Dacă factori ai stilului de viață, cum ar fi dieta slabă sau consumul excesiv de alcool, vă cresc riscul de a dezvolta probleme hepatice, ar trebui să adoptați obiceiuri mai sănătoase cât mai curând posibil pentru a vă reduce șansele de apariție a problemelor grave de sănătate care pot rezulta.

3. Genetica

Ereditatea este adesea un indicator principal al viitoarelor probleme de sănătate. De exemplu, dacă un părinte sau bunic biologic a fost afectat de boli de ficat, copiii și nepoții acelei persoane pot fi, de asemenea, afectați de această afecțiune.

În cazul bolilor hepatice, studiile arată că individul poate fi predispus la obezitate sau alcoolism sau poate fi născut cu niveluri scăzute de enzime hepatice, care sunt implicate în metabolismul grăsimilor și alcoolului. Dacă sunteți predispus genetic la boli hepatice grase sau la alte tipuri de probleme hepatice, este deosebit de important să fiți proactivi în ceea ce privește menținerea sănătății.

Reduceți sau eliminați consumul de alcool și evitați utilizarea excesivă a acetaminofenului, deoarece poate provoca leziuni hepatice. Limitează zahărul, sarea și grăsimile și asigură-te că mănânci multe fructe și legume proaspete.

4. Icter

Icterul, o afecțiune caracterizată prin îngălbenirea pielii și a albului ochilor este un semn comun al bolii hepatice. Icterul este cauzat atunci când fluxul biliar din ficat este blocat, ceea ce scoate umflături mici, galbene, mâncărime în jurul pleoapelor și pe suprafața pielii.

Aceste depozite galbene sunt cauzate de excesul de bilirubină din sânge, care nu poate fi excretat din organism din cauza funcției hepatice diminuate. Clinicienii clasifică icterul în trei moduri diferite: hemolitic, hepatocelular și colestatic. Icterul hemolitic indică faptul că afecțiunea apare în afara ficatului și este probabil cauzată de o boală infecțioasă, cum ar fi malaria. Icterul hepatocelular și colestatic apar ambele în ficat, iar medicii efectuează diagnostice diferențiale pentru a detecta cauza exactă a icterului și pentru a determina dacă apare sau nu ca urmare a diminuării funcției hepatice.

Totul despre boala ficatului gras. Cele mai frecvente 15 simptome

5. Culoarea urinei

Adesea, dacă icterul se dezvoltă, veți observa și modificări ale culorii urinei, care de obicei vor apărea neobișnuit de întunecate. Acest lucru se datorează prezenței toxinelor, care sunt prelucrate în mod normal de către ficat și sunt trecute în urină atunci când ficatul nu le poate trata în mod corespunzător.

De asemenea, puteți observa că urina dvs. are un miros neobișnuit de puternic sau înțepător. Iar urinarea poate deveni obositoare sau dureroasă pe măsură ce se îngroașă în consistență. De asemenea, pot apărea modificări în constituția și culoarea fecalelor. Scaunele pot deveni albicioase sau de culoare argiloasă, omițând un miros sever. Alternativ, acestea ar putea deveni gudronate și puteți detecta cantități mici sau mari de sânge atunci când treceți printr-o mișcare intestinală. Astfel de simptome sunt grave și trebuie raportate imediat medicului dumneavoastră.

6. Modificări ale pielii

În plus față de modificările pielii cauzate de icter, este posibil să observați pielea neuniformă și decolorarea în zona gâtului (din cauza glandelor umflate) și sub brațe odată cu instalarea insuficienței hepatice. Modificări suplimentare ale pielii pot apărea în vasele de sânge rupte de pe față sau vene de păianjen pe piept, spate și umeri.
Mâinile pot fi, de asemenea, afectate, palmele devenind roșii și paturile de unghii devenind albe cu vârfurile degetelor mărite. În majoritatea cazurilor, modificările pielii cauzate de boala ficatului gras determină întunecarea pielii.
Dacă beți alcool, este posibil să observați că orice astfel de modificări ale culorii pielii se intensifică după perioade de băut intens. Ar trebui să interpretați acest lucru ca pe un semn serios că este timpul să faceți modificări semnificative ale stilului de viață. Renunțarea la consumul de alcool poate fi dificilă, așa că, dacă vă luptați să interziceți sticla, spuneți medicului dumneavoastră. El sau ea vă poate direcționa către resurse medicale și comunitare, care vă pot face mai ușor să renunțați definitiv la băut.

8. Fără simptome

Boala ficatului gras este adesea numită ucigaș tăcut – ceea ce înseamnă că nu prezintă aproape niciun simptom, în special în etapele inițiale. Cu toate acestea, în cazul în care boala va fi lăsată să treacă netratată pe parcursul mai multor ani, fără semne, simptome sau complicații în timp ce grăsimea se acumulează, ficatul se va inflama. Și se vor produce cicatrici la suprafața organului.
În cele din urmă, boala hepatică grasă netratată poate duce la insuficiență hepatică. Datorită naturii periculoase a bolilor de ficat gras, este foarte important ca persoanele cu risc să fie proactivi în ceea ce privește prevenirea.
Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de boli ale ficatului gras. Regimul Yo-Yo, care duce la pierderea rapidă și necontrolată în greutate este o cauză principală a bolilor de ficat gras. Consumul excesiv de alcool și obezitatea sunt, de asemenea, legate de un risc crescut de a dezvolta afecțiunea. A trăi un stil de viață moderat și sănătos va contribui la protejarea sănătății pe termen lung.

9. Retenție de lichide

Ascita, care apare datorită retenției de lichide în abdomen și ficat, va apărea odată cu o boală hepatică severă. Ascita duce la un abdomen îngust și strâns și la un buric care apare împins afară din cauza retenției de lichide. De asemenea, poate provoca dificultăți de respirație din cauza presiunii severe asupra organelor interne.
Deși ați aflat deja despre tratamentele pentru ascită, ar trebui să rețineți, de asemenea, că simptomele de retenție a lichidelor asociate cu boli ale ficatului gras nu sunt întotdeauna limitate la stomac și abdomen. Pot apărea și la nivelul picioarelor, gleznelor și picioarelor. Acest lucru se întâmplă din cauza acțiunii naturale a gravitației, care atrage excesul de lichid în regiunile inferioare ale corpului. Din nou, diureticele vă vor ajuta probabil, dar va trebui să abordați cauza principală pentru a rezolva definitiv această problemă.

Totul despre boala ficatului gras. Cele mai frecvente 15 simptome

10. Pierderea musculară

Persoanele cu boli hepatice avansate vor dezvolta deseori pierderi musculare sau o altă afecțiune asociată numită contractura lui Dupuytren, în care tendoanele mâinilor se micșorează, se îndoaie degetele și se instalează tremurături musculare (sau tremurături necontrolate). Capacitatea diminuată a ficatului de a metaboliza proteinele, poate face pacientul mai susceptibil la fracturi. Pacienții nu vor experimenta în mod normal aceste simptome până când boala nu a atins un stadiu avansat și grav.
Cu toate acestea, este de obicei precedată de o pierdere rapidă și inexplicabilă în greutate, care în sine poate avea numeroase cauze. Dacă observați că pierdeți mult în greutate și nu ați făcut modificări majore în dieta sau în rutina de exerciții fizice, este o idee bună să vă vizitați medicul pentru a afla ce se întâmplă. Amintiți-vă că pierderea în greutate nu este întotdeauna un lucru bun și poate semnala prezența unei boli subiacente sau a unei afecțiuni.

11. Confuzie

După cum am amintit mai devreme, confuzia poate apărea ca urmare a pompării corpului în exces de sânge la ficat, în încercarea de a se proteja. Nu este singura cauză potențială de confuzie. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, un semn că există o acumulare de toxine.
O astfel de acumulare poate apărea deoarece ficatul afectat nu poate metaboliza și expulza toxinele așa cum ar fi în mod normal. Drept urmare, intră în fluxul sanguin și sunt transportați la creier, ducând la confuzie, dezorientare și, în cazuri grave, comă. Dacă apare oricare dintre aceste simptome, este important să vă programați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

12. Sângerezi mai ușor

În plus față de decolorarea pielii, cum ar fi icterul, s-a spus anterior că o persoană cu afecțiuni hepatice grase ar putea observa ruperea vaselor de sânge. Cu toate acestea, înainte de ruperea lor pot apărea destul de mărite chiar sub suprafața pielii.
Acest lucru se datorează presiunii, care poate proveni din transportul excesului de greutate (obezitate) și retenției de lichide. Această presiune face vasele foarte fragile și susceptibile la rupere. Drept urmare, persoanele cu boli de ficat se pot învineți ușor. Și dacă se rănesc într-un mod care rupe suprafața pielii, sângerările excesive sunt frecvente și apar deoarece ficatul disfuncțional nu poate face proteinele necesare coagulării sângelui.

13. Sâni dezvoltați la bărbați

Bărbaților cu afecțiuni hepatice grase li se pot dezvolta sânii mai mari decât sânii normali, ceea ce este cunoscut medical sub numele de ginecomastie. Unul dintre motivele pentru care acest lucru poate apărea este că ficatul afectat este incapabil să metabolizeze corect hormoni precum estrogenul. Bărbații a căror boală hepatică este cauzată de alcoolism sunt deosebit de sensibili la ginecomastie, deoarece alcoolul poate afecta modul în care organismul sintetizează testosteronul. Iar fitoestrogenii din alcool pot crește nivelurile acestui hormon din organism, aruncând raportul dintre estrogen și testosteron.

14. Colesterol ridicat

Nivelurile ridicate de trigliceride sau colesterol LDL („rău”) din sânge pot fi indicative ale excesului de grăsime din ficat.
„Ficatul produce colesterolul singur și îl circulă în fluxul sanguin. Dar atunci când consumăm alimente bogate în grăsimi saturate și trans, eliberează mai multe grăsimi și crește nivelul de colesterol”, se arată într-un articol thehealthy.com.
Este important să vă verificați frecvent nivelul de colesterol, deoarece a avea un nivel ridicat de colesterol poate fi nu numai un semn al unei boli ale ficatului gras, ci și un factor de risc major pentru o varietate de alte probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

15. Hipertensiune arterială

Este posibil ca colesterolul dvs. să nu fie singurul lucru care este mai mare decât în mod normal dacă aveți boli ale ficatului gras. Hipertensiunea arterială este de asemenea frecventă. De fapt, un studiu realizat de cercetători germani a constatat că persoanele cu boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) erau „de trei ori mai susceptibile de a avea hipertensiune decât cei care nu aveau boala”, spune Reader’s Digest.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

7 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: