Din cuprinsul articolului
Totul despre boala de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian, arsurile la stomac, este o boală cronică a sistemului digestiv care apare atunci când acidul stomacal, sau uneori conținutul stomacului, curge înapoi/în sus în esofag.
Când simptomele apar de cel puțin două ori pe săptămână sau interferează cu viața de zi cu zi a persoanei, atunci diagnosticul este boala cronică de reflux gastroesofagian, potrivit medicilor.
Pe lângă simptomele clasice (senzație de arsură în piept și gât, dificultăți la înghițire etc.) există și unele, care sunt rareori combinate cu reflux gastroesofagian.
Acidul care ar trebui să rămână doar în stomac are mai multe șanse să scape în esofag atunci când vă întindeți sau vă aplecați, provocând o senzație de arsură.
Gust amar în gură
Uneori, când ai un gust amar și foarte acid în gură, se datorează unei cantități de lichide gastrice care s-au ridicat până în cavitatea bucală, chiar și în timpul mesei și nu doar după aceasta.
Răgușeală în voce
Mulți oameni confundă răgușeala ca fiind un simptom precoce al unei răceli. Dacă fluidele gastrice, care sunt foarte acide, se ridică adesea până la esofag, atunci acesta devine foarte iritat și corzile vocale devin semnificativ iritate cu ele.
Producția excesivă de salivă
Dacă îți dai seama brusc că gura ta produce mai multă salivă decât de obicei, acesta poate fi un simptom de boală de reflux gastroesofagian.
Producția de salivă din glandele salivare se bazează pe aceleași nervi și procese de reacție ca atunci când trebuie să vărsați. Este modalitatea corpului tău de a „spăla” iritația din esofag.
Dureri în piept
Durerea în piept, care apare deoarece acizii din stomac ajung în esofag, este un simptom clasic al refluxului acid.
Dar durerea poate dura mai mult și poate fi mai intensă decât se aștepta. Mulți oameni confundă arsurile la stomac cu un atac de cord. Nu poți ignora niciodată durerea în piept, mai ales dacă se agravează atunci când faci exerciții fizice sau te încordezi într-un fel.
Durere de stomac după masă
Durerea care vine imediat după o masă – mai ales dacă este una mare – înseamnă adesea că stomacul este supraîncărcat și conținutul său nu are unde să meargă decât în sus. Dar este posibil să puteți preveni acest lucru fără a lua medicamente.
„Aș dori să subliniez să nu mănânci mese mari, grase și să fii atent la consumul de alcool și tutun ”, spune dr. Coyle, purtător de cuvânt al Colegiului American de Gastroenterologie.
Tuse
Multe simptome respiratorii, cum ar fi tusea cronică și respirația șuierătoare, pot fi cauzate și de refluxul gastroesofagian, posibil pentru că acizii din stomac cad în plămâni.
Dacă bănuiți că arsurile la stomac sunt cauza dificultăților de respirație – poate pentru că se întâmplă imediat după masă – ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre efectuarea unui test de pH.
Este o procedură care măsoară cantitatea de acid din esofag pe o perioadă de 24 de ore și vă poate ajuta să determinați dacă aveți reflux acid.
Astm
Tusea și respirația șuierătoare din cauza arsurilor la stomac pot deveni atât de severe încât s-ar putea transforma în declanșatori de astm.
Nu este clar, însă, dacă arsurile la stomac frecvente cauzează dezvoltarea astmului. Deși multe persoane care au BRGE au și astm și invers, motivele acestei conexiuni nu sunt clare.
Experții cred că acidul din stomac poate determina încordarea nervilor din piept, ceea ce duce la o strângere corespunzătoare a traheei pentru a preveni intrarea acidului în ea. Din nou, un simplu test de pH pentru a determina dacă aveți acid în esofag vă poate ajuta să găsiți răspunsuri la problema dvs.
Rau de miscare
Greața este asociată cu atât de multe lucruri încât poate fi dificil să o atribui doar BRGE. Dar, potrivit dr. Coyle, „la unii oameni, singurul simptom pe care îl au de la arsurile la stomac este greața. Dacă simțiți greață și nu vă puteți da seama de ce, una dintre cauzele posibile este arsurile la stomac”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…