Din cuprinsul articolului
Totul despre boala care afectează capacitățile mintale. Demența este un diagnostic care schimbă viața pacienților și a celor dragi lor. Potrivit OMS, în fiecare an, aproximativ 10 milioane de persoane din întreaga lume află de diagnosticul lor.
Diagnosticată cu această boală, o persoană își pierde individualitatea din cauza distrugerii creierului. Ca urmare, principala întrebare pe care pacienții și rudele lor o pun medicilor este „Cât mai am de trăit?”.
Cât mai am de trăit?
Oamenii de știință de la Centrul MC Erasmus din Țările de Jos au cercetat care este speranței de viață a pacienților cu demență. Așadar, vârsta la care sunt diagnosticați este un factor-cheie.
Studiul, care a acoperit date colectate din peste 260 de studii anterioare la care au participat peste 5,5 milioane de pacienți, a constatat că speranța de viață poate varia de la 1,5 la 10 ani.
De exemplu, femeile diagnosticate la vârsta de 60 de ani trăiesc în medie 8-9 ani. Atunci când sunt diagnosticate la vârsta de 85 de ani, speranța de viață scade la 4-5 ani. Bărbații trăiesc în medie mai mult, de la 5-7 ani la vârsta de 65 de ani la 2-2 ani la vârsta de 85 de ani.
Așadar, vârsta în sine are cu siguranță un impact asupra speranței de viață a unei persoane. Trebuie avut în vedere faptul că demența apare de obicei deja la o vârstă înaintată.
Demența și scăderea duratei de viață
În cazul în care partenerul de viață sau cineva apropiat prezintă pierdere de memorie care se înrăutățește, se recomandă consultarea unui doctor. Poate să nu fie nimic îngrijorător. Dacă este însă demență, tratamentul poate fi de ajutor.
Probabilitatea de apariție a demenței crește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru nu înseamnă că toți oamenii fac demență. Multe persoane vârstnice nu vor face niciodată demență. În jurul vârstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au demență. Această înseamnă că 65 din 100 de persoane cu această vârstă nu au această afecțiune.
Unii oameni rămân mult timp într-o periaoda staționară. Alții au un ritm rapid de pierdere a abilităților.
Care sunt cauzele și simptomele?
Simptomele pot varia ca severitate (demență ușoară, moderată, severă) și nu afectează în mod egal toate persoanele.
Simptomele de demență care debutează brusc sugerează o posibilă demență vasculară sau un posibil delirium – confuzie de scurtă durata, datorată unei afecțiuni noi sau unei afecțiuni mai vechi care se agravează, potrivit sfatulmedicului.ro.
– primele simptome ale demenței fronto-temporale pot fi modificările de personalitate sau comportamentul neobișnuit. Persoanele cu această afecțiune pot să nu mai aibă empatie față de alții (capacitatea de a-i înțelege) sau pot spune lucruri nepoliticoase sau răutăcioase, să aibă momente de exhibiționism sau să facă comentarii sexuale;
– persoanele cu demență cu corpi Lewy au adeseori halucinații vizuale foarte elaborate, detaliate; ei pot cădea frecvent.
Unele tipuri de demență au simptome caracteristice
– negligarea auto-ingriirii, cum ar fi toaletă sau dușurile;
– dificultăți în controlul dispozițiilor sau a comportamentelor proprii; depresia este frecvența, și pot apărea agitația și agresivitatea;
– dificultăți în gândirea rapidă, cum ar fi reacționarea adecvată în cazul unei situații de urgență;
– probleme în planificarea și în îndeplinirea sarcinilor, cum ar fi efectuarea instrucțiunilor unei rețete, scrierea unei scrisori sau ținerea evidenței unui carnet de cecuri;
– dificultate în efectuarea calculelor matematice;
– dificultate în găsirea cuvintelor adecvate în exprimarea gândurilor sau în denumirea obiectelor;
– nerecunoașterea persoanelor și a locurilor familiare;
– dificultate în rememorarea evenimentelor recente.
Alte simptome cheie ale demenței sunt
Simptomele de demență variază în funcție de cauza ei și de localizarea zonei cerebrale afectate. Pierderea memoriei este de obicei simptomul cel mai precoce și cel mai ușor de remarcat.