Din cuprinsul articolului
Totul despre bacteria care provocă toxiinfecții alimentare la copii. Unele specii de stafilococ, cum ar fi Stafilococul auriu, pot provoca toxiinfecții alimentare la copii. Acest tip de bacterie poate produce toxine care determină simptome precum vărsături, diaree, febră și dureri abdominale.
Stafilococul este bacteria care a provocă toxiinfecții alimentare la elevii de școală primară.
Există peste 30 de tipuri diferite de stafilococ care pot provoca infecții. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor sunt cauzate de Staphylococcus aureus.
De cele mai multe ori, stafilococul, ca bacterie, nu provoacă probleme. Poate provoca infecții cutanate relativ minore, dar nimic grav. Cu toate acestea, stafilococul poate deveni fatal dacă bacteria invadează mai adânc în organism și intră în sânge, articulații, oase, plămâni sau inimă.
Din ce în ce mai mulți oameni – altfel sănătoși – au dezvoltat infecții cu stafilococ care pun viața în pericol în ultimii ani.
Toată lumea poate dezvolta o infecție cu stafilococ, dar următoarele grupuri sunt cele mai expuse riscului:
Adesea, poate fi răspândit de animalele de companie, din cauza igienei proaste sau a alimentelor contaminate. De asemenea, poate fi răspândit prin contactul cu o rană deschisă sau un hack sau chiar prin obiecte de uz casnic.
Corpul uman poate prezenta o infecție stafilococică prin aportul de alimente contaminate cu bacterie. Bacteria staphylococcus aureus eliberează o toxină în alimente, care provoacă vărsături și greață. Alimentele cel mai frecvent invinuite pentru otrăvirea alimentară de la stafilococ sunt ouăle, carnea de pasăre și produsele lactate.
Acestea pot varia de la probleme minore ale pielii până la endocardită, o infecție a endocardului care pune viața în pericol.
Semnele și simptomele stafilococului variază, în funcție de localizarea și severitatea infecției.
De obicei, stafilococul apare sub forma unui abces purulent, care este însoțit de durere severă, roșeață și umflare.
În cazul în care stafilococul trece în sânge, se manifestă prin febră mare, frisoane și hipotensiune (tensiune arterială scăzută).
Simptomele apar rapid, de obicei în câteva ore de la consumarea alimentelor contaminate. De obicei dispar la fel de repede, durând doar o jumătate de zi.
O astfel de contaminare a alimentelor, de obicei, nu provoacă febră. Simptomele la care vă puteți aștepta cu acest tip de infecție sunt:
Conviețuirea, acasă, dar și în școli și creșe, favorizează transmiterea stafilococului.
Este bine să respectați cu strictețe regulile de igienă, cu spălarea zilnică a corpului, folosirea unui prosop individual, schimbarea frecventă a cearșafurilor. Evitați folosirea unui burete când spălați corpul.
Supravegherea zilnică a pielii sugarilor mici, astfel încât, în cazul leziunilor cauzate de stafilococ, se poate începe imediat tratamentul antimicrobian topic sau oral.
Medicul vă va testa pentru a identifica tulpina de bacterie care provoacă infecția. Apoi va recomanda antibioticul corespunzător care va funcționa cel mai bine.
Antibioticele prescrise în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor cu stafilococ sunt cefalosporinele (cefazolină, nafcilină, oxacilină), vancomicina, daptomicina, telavancina și linezolid.
Vancomicina este necesară din ce în ce mai frecvent deoarece multe tulpini de stafilococ au devenit rezistente la alte medicamente tradiționale. Dar vancomicina și alte antibiotice trebuie administrate intravenos.
Dacă vi se administrează un antibiotic oral, asigurați-vă că îl luați conform instrucțiunilor și finalizați întregul curs prescris de medicul dumneavoastră. Întrebați-l la ce semne și simptome să aveți în vedere care indică faptul că infecția se înrăutățește.
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…
De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…
Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…
Cazul băiatului de 16 ani cu peritonită lăsat să moară în Spitalul din Târgu Jiu a…
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre…