Din cuprinsul articolului
Sistemul de Garanţie-Returnare vine cu o serie de schimbări în privința sticlelor reciclabile pe care românii le duc la aparate pentru a-şi recupera banii pe garanţie.
Termenul de vânzare a produselor ambalate în sticle sau în alte ambalaje care fac obiectul răspunderii extinse a producătorului (SGR), dar care nu au eticheta SGR, a fost prelungit cu șase luni, conform unei decizii luate de Guvern.
Este vorba despre stocurile de sticle sau alte ambalaje rămase înainte ca mecanismul să intre în vigoare.
HG nr. 1074/2021 a stabilit că este interzisă introducerea pe piaţa din România a produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR, dacă acestea nu sunt inscripţionate cu marcajul prevăzut de lege, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023.
Iniţial, s-a prevăzut că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, cel târziu până pe 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.
„Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 (…) venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate.
Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza economiei naţionale întregi”, transmitea Ministerul Mediului în nota de fundamentare ce însoțea inițiativa de prelungire a termenului-limită de punere pe piață a produselor care nu au marcajul SGR până la final de an.
Guvernul a dat vineri undă verde prelungirii, astfel că sticlele reciclabile şi celelalte ambalaje fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021.
Abia de la 1 ianuarie 2025, aceste sticle sau doze nu mai pot fi vândute deloc în România.
SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, băuturi alcoolice, băuturi fermentate, sucuri, ape minerale, potrivit avocatnet.ro.
Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.
Un filmuleț care circulă pe rețelele de socializare demonstrează cum pot fi transformate sticlele nereciclabile în sticle reciclabile.
Jurnaliștii de la Libertatea au coroborat această afirmație printr-un experiment reușit. Totuși, această metodă va fi eficientă doar până la 30 iunie, când sticlele neeligibile vor fi eliminate treptat.
Cu toate acestea, românii au găsit o modalitate de a ocoli sistemul de returnare a deșeurilor și de a primi bani pentru aceste produse.
Un utilizator TikTok a postat un video cu o sticlă de plastic fără sigla SGR, pe care a aplicat un alt cod de bare imprimat peste cel existent, obținând ulterior un voucher de 50 de bani.
Experimentul a dat rezultate, însă acest lucru nu va mai fi fezabil pentru o perioadă îndelungată.
Începând cu 1 iulie, produsele care intră sub incidența SGR nu vor mai fi permise pe piață fără sigla și codul de bare inscripționate corespunzător.
Astfel, până la 30 iunie, pe piață vor continua să circule ambele tipuri de ambalaje: cele care poartă sigla SGR, care semnifică faptul că se percepe o garanție, și cele care nu au emblema SGR, pentru care nu se aplică nicio garanție, potrivit libertatea.ro.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…