Categories: Stil de viaţă

Toţi facem GREŞEALA asta. Cum trebuie să fierbem corect fasolea

Leguminoasele – fasolea, soia, nautul, lintea, arahidele sunt bogate in minerale, insa, potrivit dr. Amanda Rose, psiholog si cercetator din SUA, organismul nostru asimileaza aproximativ jumatate din cantitatea nutrientilor. Avem nevoie de zinc, fier si magneziu pentru a preveni starile depresive, iar daca boabele de fasole sau alte leguminoase fac parte din dieta ta, exista o modalitate usoara de a creste absorbtia acestor minerale.

Este vorba de inmuierea leguminoaselor peste noapte, in apa foarte calda – 60 de grade Celsius, pentru a reduce continutul de acid fitic. Aceasta schimbare simpla are un efect urias: cresterea absorbtiei mineralelor in proportie de 50-100%.

Studiile au aratat ca, atunci cand reducem acidul fitic din alimente, asimilam mai multe minerale din acel aliment. Cantitatea de acid fitic variaza in leguminoase, cereale, nuci si seminte. Un nivel crescut se inregistreaza in soia si arahide.

Simpla fierbere nu este suficienta pentru reducerea acidului fitic. Potrivit unui studiu din 1980, care a analizat nivelul de acid fitic in trei tipuri diferite de fasole, dupa fierbere, a aratat ca boabele de fasole rosie au pastrat 92% de acid fitic, fasolea pestrita a pastrat 87% iar fasolea mung a pastrat 64%.

Un alt studiu a analizat nivelul de acid fitic din boabele de fasole dupa ce au fost inmuiate timp de trei ore in apa la temperaturi diferite. Concluziile arata ca apa prea calda sau prea rece nu est eficiente in reducerea acidului fitic si ca cea mai eficienta este apa la 60 de grade.

Cum se procedeaza
Iata metoda dr. Rose de pregatire a boabelor de fasole:
1. Combinati apa clocotita cu apa filtrata si turnati peste fasole pana acoperiti complet boabele. Faceti asta cu o zi inainte de a gati propriu-zis fasolea si puneti vasul intr-un loc cald.
2. Pastrati apa fierbinte intr-un termos si pe masura ce boabele absorb apa, completati din nou pana sunt acoperite complet.

„Nu va cer sa atingeti sau sa mentineti temperatura de 60 de grade, dar lasati fasolea cat mai mult la inmuiat, minimum 18 ore. Veti vedea ca prin aceasta metoda boabele uscate se vor gati mai repede, vor fi digerate si veti asimila mai bine nutrientii”, recomanda dr. Rose.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: