Din cuprinsul articolului
Toti cei care consumă ceai de plante regulat trebuie să știe! Ceaiurile de plante pot avea efecte surprinzător de bune asupra sănătății. Este concluzia care reiese din multe studii. Potrivit noilor descoperiri, medicii recomandă curele de maxim 10-20 de zile. Care este cauza?
Dr. Gigon recomandă „să se facă cure de maximum 10-20 de zile, pentru că poate exista un fenomen de epuizare și de evadare (mai puțină eficiență) atunci când se beau ceaiuri de plante în fiecare zi”.
5 și 10 grame de plante uscate pe zi
Pentru a le maximiza beneficiile, consumați între 5 și 10 grame de plante uscate pe zi. Având în vedere că greutatea pungilor din comerț este de aproximativ 2 până la 2,5 g, producătorii recomandă consumul a 3 până la 4 doze pe zi. Se toarnă apa fierbinte peste pliculețul sau plantele libere și se acoperă pe durata infuziei (10 minute). Acest lucru va împiedica scăparea compușilor activi volatili. Îndepărtați punga sau bila de ceai și savurați!
Iubitorii de ceai sunt mereu în căutarea unor variante care pot aduce beneficii mari pentru sănătate și pot ține sub control anumite boli. Unul dintre aceste ceaiuri miraculoase este ceaiul de urzică. Pe lângă gustul său delicios, acest ceai ajută la reducerea inflamației și la controlul zahărului din sânge. Site-ul Firstforwomen prezintă mai jos cele mai mari beneficii ale consumului de ceai de urzică.
Considerată o buruiană de grădină, urzica este, ca și în cazul păpădiei, o plantă cu beneficii uriașe pentru sănătate. Urzica este diuretică, astringentă, nutritivă, antireumatică, decongestionantă și antihistaminică, iar efectele sale extrem de benefice asupra sănătății pot continua.
Ceaiul de urzică, o adevărată sursă de sănătate
Ceaiul de urzică este bogat în antioxidanți, iar consumul său poate da roade. O revizuire din 2018 a studiilor publicate în revista Molecules a constatat că frunzele de urzică conțin compuși naturali, inclusiv acizilinolenici, taninuri și carbohidrați. Aceștia sunt responsabili pentru creșterea activității antioxidante din urzici, care ajută la eliminarea radicalilor liberi ce provoacă anumite boli.
Cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Farmacie și Științe Farmaceutice notează, de asemenea, că acești compuși naturali din frunzele de urzică au proprietăți antiinflamatorii. Autorii studiului spun că, din această cauză, frunzele de urzică sunt folosite mai ales pentru a trata afecțiunile legate de inflamație, cum ar fi artrita, reumatismul și rinita alergică.
Ceaiul de urzică este bun și în calmarea crampelor menstruale și, de asemenea, poate ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi.
Controlul zahărului din sânge
Dar beneficiile consumului de ceai de urzică nu se opresc aici. Un studiu din 2013, publicat în Clinical Laboratory, sugerează că ceaiul de urzică poate ajuta și la controlul zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Participanții au luat o capsulă de 500 mg cu extract de urzică, la fiecare opt ore, timp de trei luni, pe lângă medicamentele pentru diabet. La sfârșitul perioadei de studiu, cercetătorii au constatat că extractul de urzică a contribuit la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge al participanților.
Care sunt efectele secundare
Este bine însă să consultați medicul pentru a vă asigura că nu sunteți alergici. Experții citați de Medical News Today spun că o reacție alergică severă la urzici poate duce la șoc anafilactic.