Sari la conținut

Tot mai mulți români apelează la antrenamentul creierului pentru creșterea performanțelor cognitive. Ce presupune

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tot mai mulți români apelează la antrenamentul creierului, fie pentru a înlătura diverse afecțiuni și  a reveni la capacitatea normală de funcționare, fie pentru a deveni mai performanți în muncă.

Astfel, interesul românilor pentru acest tip de antrenament, prin metoda neurofeedback, a crescut cu 500% în ultimii ani, în special după pandemie, comparativ cu perioada 2019-2020, din dorința de a avea o viață mai bună, arată un raport al clinicii Living Psychology, una dintre primele clinici de psihoterapie care a introdus metoda neurofeedback în România.

Cel mai des la antrenamentul pentru creier, care este o metodă științifică terapeutică, apelează  copiii și adulții cu diverse simptomatologii, cu vârste între 3 ani și 83 ani. Cei interesați de creșterea performanței cognitive în general sunt adulți în funcții de seniori, manageri sau antreprenori sau sportivi de performanță. Totodată, la antrenament pentru creier apelează femeile și bărbații în proporție aproape egală.

Cei mai mulți români aleg procedura de neurofeedback pentru tratarea unor afecțiuni ca stres, burnout, anxietate, depresie, tulburări de învățare care îi împiedică să mai aibă același randament ca înainte, dar și copii cu autism, atacuri de panică sau de anxietate, stimă de sine scăzută, timiditate, agresivitate, ADHD etc. Până acum, în clinica Living Psychology peste 1.000 de persoane au participat la antrenament pentru creier.

“Terapia neurofeedback, o formă inovatoare de antrenament pentru creier, este tot mai căutată în rândul populației din România datorită beneficiilor sale potențiale pentru sănătate mentală și performanță personală și profesională. Înainte de începerea antrenamentului, este scanat creierul prin metoda brain mapping, pentru a vedea starea creierului în acel moment, adică cu ce anume probleme se confruntă acesta. În peste 50% din cazuri, apelează la neurofeedback cei care au un istoric cu psihoterapia clasică, adică cei care obișnuiesc să meargă la psiholog și conștientizează că este nevoie de o metodă mai rapidă și mai eficientă pentru rezolvarea problemelor emoționale.

Dar vedem tot mai mulți români simpli care se luptă cu anxietatea și depresia și care doresc să folosească această tehnologie pentru a scăpa de probleme care le afectează viața pe toate planurile. Prin neurofeedback este reglată activitatea cerebrală prin feedback-ul direct al propriilor semnale cerebrale, iar creierul deprinde noi obiceiuri care facilitează recuperarea și revenirea la un mod de viață normal și la creșterea calității vieții”, explică psihoterapeutul Aida Ivan, fondator al clinicii Living Psychology și unul dintre pionierii metodei științifice terapeutice neurofeedback în România.

Românii, tot mai interesați de creșterea performanței creierului

Deși motivul principal pentru utilizarea neurofeedback-ului este vindecarea de anumite traume și afecțiuni, este în creștere numărul românilor care apelează la antrenament pentru creier prin neurofeedback pentru mai multă performanță în domeniul profesional. Astfel, în mod indirect, participanții la neurofeedback ajung să ia decizii mai bune în carieră sau în business, să se concentreze mai bine, să aibă mai multă încredere în ei, să negocieze mai bine și, implicit, să influențeze câștigul financiar.

Cei mai dornici să își antreneze creierul în scopul performanței sunt bărbații cu funcții înalte în companii sau antreprenorii, dar se resimte un interes mai mare și din partea femeilor care sunt tot mai determinate să aibă rezultate mai bune în general. Cele mai multe solicitări sunt de la manageri și antreprenori din domeniile IT, vânzări, asigurări sau alte servicii arată datele Living Psychology.

“Ceea ce îi determină pe români să vină la neurofeedback este dorința de a trăi o viață mai bună pe toate planurile, în special relațional cu cei din jur și financiar. Desigur, câștigul financiar este o consecință, un efect al antrenamentului pentru creier. În multe cazuri sunt probleme de anxietate care afectează performanța creierului și atunci trebuie construit procesul către nivelul normal de funcționare.

Prin antrenarea creierului scăpăm de anumite obiceiuri nocive și credințe limitative. Sunt oameni care fac mulți bani, dar la fel de repede îi pierd. Se întâmplă pentru că nu au mindsetul necesar, poate și din cauza lipsei educației financiare în România, dar este vorba despre felul în care am fost programați să ne raportăm la bani și să tratăm banii. Și atunci este nevoie de o intervenție din exterior pentru a ne ajuta puțin, să vedem dacă sunt blocaje emoționale, patternuri pe care le urmăm sau pur și simplu este anxietate.

Și aici intervenim prin neuroterapie, dar și prin psihoterapie”, explică psihoterapeutul Aida Ivan.

Cum funcționează antrenamentul creierului prin neurofeedback

Antrenamentul creierului începe cu o ședință de evaluare clinică, apoi o alta în care se realizează scanarea (maparea) creierului pentru a analiza starea în care se află acesta și a depista diverse limitări. Antrenarea creierului este un proces care se desfășoară pe parcursul a 20 de ședințe, pe o perioadă de 10-12 săptămâni.

Prin scanarea și analizarea creierului, specialiștii depistează ce nu funcționează așa cum ar trebui. Acolo unde, de exemplu, ar trebui să fie o activitate electrică mai joasă, poate să fie prea înaltă, care înseamnă o serie de neregularități. Prin antrenamentul de neurofeedback pot fi ajutate zonele afectate sau cele alăturate.

În antrenamentul creierului prin metoda neurofeedback este folosită tehnologia, care implică un sistem complex de scanare a creierului și de refacere a acestuia, bazat pe un set de fire conectate pe cutia craniană și un soft care receptează informații transmise prin firele conectate de la creier. În acest sistem este integrat și un program pe calculator care înregistrează și interpretează în timp real starea activității din creier. Întregul sistem de antrenament al creierului este compus din 4 tipuri de aparate de neurofeedback, cu o investiție totală de peste 100.000 euro, la care se adaugă 50.000 de euro în cursuri de formare în această metodă pentru specialiști.

Inteligența artificială, folosită în scanarea și refacerea creierului uman

“Neurofeedback este în sine o metodă științifică și o tehnologie proaspătă, cu inteligență artificială inclusă, fiind doar 500 de aparate și softuri de acest tip în lume în acest moment, din care doar câteva în România. Lucrăm și cu tehnologia VR pentru a trata fobii și anxietatea și facem fotobiomodulare cu tehnologie de ultimă oră.

Cu acest sistem complex facem maparea creierului, ne uităm la patternurile activității electrice și pe baza a ceea ce vedem acolo începem antrenamentul, stabilim protocolul de antrenament. Lucrăm atât la nivel subcortical, cât și cortical, modificăm patternuri astfel încât creierul să poată lucra eficient, să își atingă potențialul și chiar să poată să integreze conținut traumatic fără a mai trece printr-un proces terapeutic de lungă durată, de ani de zile, în care să tot povestim un anumit eveniment puțin plăcut”, explică Aida Ivan, psihoterapeut.

Specialiștii le recomandă românilor să își facă oricând, acasă, antrenament pentru creier prin exerciții simple cum ar fi învățarea unei limbi străine, puzzle-uri, dar și mersul în natură, relaxarea creierului fiind la fel de importantă precum activarea lui. Orice metodă de învățare este binevenită pentru creier, subliniază specialiștii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel