Sari la conținut

Tot mai mulți oameni mor de AVC la această grupă de vârstă, după pandemie. Cele mai multe cazuri din ultimii 20 de ani

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Un nou raport subliniază o creștere alarmantă a deceselor premature cauzate de accidente vasculare cerebrale (AVC) în rândul adulților de vârstă mijlocie din Statele Unite

Recent, cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au publicat un studiu care trage un semnal de alarmă în legătură cu rata crescândă a deceselor premature provocate de accidentele vasculare cerebrale (AVC). Raportul evidențiază că numărul acestor decese a atins un maxim îngrijorător în rândul adulților de vârstă mijlocie în SUA, în perioada recentă, comparativ cu ultimele două decenii, și acest trend s-a accentuat în timpul pandemiei COVID-19.

Risc major de deces prin AVC la această grupă de vârstă

Studiul subliniază faptul că adulții cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani au acum un risc mai mare de deces din cauza AVC-urilor decât în ultimii 20 de ani. După o perioadă de cel puțin zece ani în care rata mortalității cauzate de AVC a scăzut, începând cu 2012 s-a observat o creștere. Până în 2019, această rată a crescut cu 7% față de acum șapte ani, iar în primii ani ai pandemiei COVID-19, a crescut cu încă 12%. Deși în 2022 s-a înregistrat o ușoară scădere a deceselor cauzate de AVC în această grupă de vârstă, numărul rămâne semnificativ mai mare comparativ cu perioada pre-pandemie. Anul trecut, peste 19.700 de persoane cu vârste între 45 și 64 de ani au decedat din cauza AVC-urilor, echivalentul a aproximativ 24 de decese la fiecare 100.000 de persoane din această grupă de vârstă.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a cincea cauză principală de deces în SUA, în general, iar cele mai multe cazuri se întâlnesc la persoanele de 65 de ani și peste. Studiile anterioare au arătat că infecția cu COVID-19 poate crește riscul de AVC pentru toate vârstele.

Cu toate acestea, creșterea pe termen lung a ratelor de deces din cauza AVC-urilor în rândul adulților de vârstă mijlocie contrastează cu trendul de scădere observat în rândul persoanelor vârstnice în ultimele decenii, conform spuselor lui Sally Curtain, statistician la Centrul Național de Statistică a Sănătății al CDC și autor al studiului recent. Printre persoanele de 65 de ani și peste, rata mortalității cauzate de AVC este cu 24% mai mare pentru persoanele de culoare comparativ cu persoanele albe; în cazul adulților de 45-64 de ani, diferența este de 133%.

Bărbații sunt mai preduspuși la atac cerebrat decât femeile

De asemenea, bărbații de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare de a deceda din cauza AVC-urilor decât femeile din aceeași grupă de vârstă, iar rata mortalității cauzate de AVC este mai mare în sudul Statelor Unite comparativ cu alte regiuni, conform raportului.

Dr. Elisabeth Breese Marsh, neurolog vascular și director al Centrului Comprehensive Stroke de la Johns Hopkins Bayview, subliniază că accidentele vasculare cerebrale sunt adesea asociate cu vârsta înaintată, dar arterele pot începe să se întărească și să se îngusteze în timpul vârstei mijlocii, ceea ce poate contribui la apariția AVC-urilor. Marsh menționează că factorii de risc sunt frecvent întâlniți în societate și că nu este neobișnuit ca persoane mai tinere să sufere AVC-uri din cauza acestor comorbidități.

În ciuda progreselor semnificative în diagnosticarea și tratamentul AVC-urilor în ultimul deceniu, experții subliniază importanța unui acces rapid și echitabil la îngrijire medicală pentru cei care suferă de AVC. AVC-urile sunt adesea identificate prin simptome precum dureri de cap severe și bruste, probleme de vedere, dificultăți de mers, paralizie sau amorțeală la nivelul feței sau membrelor, și dificultăți de vorbire sau înțelegere, conform Clinicii Mayo.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel