Sari la conținut

Tot mai mulţi copii afectaţi de o boală cauzată de jocurile video şi de smartphone-uri

Medicii au poreclit această problemă „gameboy back” – „spinarea jucătorului de jocuri video”, cum s-ar spune – denumind prin acest termen o problemă tot mai des întâlnită în practica pediatrică: copii care suferă de anumite deformări ale coloanei vertebrale, cauzate de obiceiul de a petrece multe ore aplecaţi deasupra consolelor de jocuri ori a smartphone-urilor. Copiii în cauză prezintă curbări anormale ale coloanei şi uneori chiar hernie de disc (alunecarea în afară a discurilor cartilaginoase intervertebrale).

Cazurile sunt deosebit de frecvente în special în grupa de vârstă 8-18 ani.

Chirurgii olandezi Piet van Loon şi Andre Soeterbroek, care au publicat un articol pe această temă în jurnalul Medisch Contact, afirmă că, în Europa, asemenea simptome s-au înregistrat ultima oară acum aproximativ 100 de ani, când numeroşi copii erau încă obligaţi să muncească şi lucrau timp de multe ore pe zi în fabrici, aplecaţi, în posturi nesănătoase, dezvoltând, din cauza aceasta, deformări specifice ale scheletului. „Pentru corp, nu e nicio deosebire dacă petreci 8 ore pe zi muncind cocoşat într-o fabrică de ţigări sau aplecat deasupra unui iPad”, a explicat dr. Soeterbook.

Totuşi, cei doi specialişti nu consideră că e cazul ca asemenea dispozitive să fie interzise, deoarece nu ele, în sine, reprezintă problema. Soluţia, cred ei, este supravegherea atentă a posturii.

Obiceiul oamenilor de a-şi supraveghea poziţia corpului aproape că a dispărut în lumea modernă, spun ei. Părinţii, medicii, profesorii de educaţie fizică şi chiar medicii de familie tind să accepte posturile greşite ale copiilor şi adolescenţilor ca fiind normale.

Un test simplu pentru depistarea afecţiunii numite de ei „gameboy back” este acesta: puneţi copilul să se aplece în faţă şi să-şi atingă cu mâinile degetele de la picioare. Cei care au coloana deformată nu se vor putea îndoi din mijloc suficient de mult pentru a-şi atinge degetele.

Iar adolescenţii care stau ore întregi cu capul aplecat în faţa computerului, forţând coloana să se arcuiască în afară, pot contracare efectele negative ale acestei posturi printr-un exerciţiu simplu: să stea întinşi pe burtă, sprijinindu-se în coate.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel