Din cuprinsul articolului
Pandemia de coronavirus a afectat în mod substanțial viața oamenilor, la nivel mondial. Odată cu impunerea restricțiilor, oamenii din toate țările afectate au fost nevoiți să se adapteze la o nouă viață, plină de noi reguli. Majoritatea, însă, inhibă libertatea cu care eram obișnuiți până acum.
În ciuda acuzațiilor conform cărora măsurile anti-COVID au provocat o restrângere a drepturilor omului, acestea au fost necesare, susțin specialiștii.
Măsurile au contribuit la limitarea răspândirii virusului și, implicit, au salvat vieți. Cu toate acestea, după o vreme îndelungată de la debutul pandemiei, tot mai multe persoane consideră că aceste reguli constrâng prea mult drepturile și libertățile omului.
Drepturile omului, afectate de pandemie
Pandemia de COVID -19 a dus la o restrângere a depturilor omului, atât la nivel global, cât şi la nivelul fiecărui stat, a afirmat Profesor Universitar Doctor Iulia Motoc, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit RRA.
„Problema care se pune este dacă aceste restrângeri de la stat la stat a fost justificată, au fost necesare şi proporționale cu situaţia cu care noi ne-am confundat. La Curtea Europeană a Drepturilor Omului există o cazuistică care este suficientă în acest moment.
Cauzele legate de COVID au fost foarte rapid comunicate, de aceea avem și câteva decizii, inclusiv care se referă la România, în privința restrângerii drepturilor omului și așteptăm acuma noi decizii foarte importante care se referă la pasul legat de acest certificat de vaccinare care trebuie să fie prezentat la frontiere. Sunt cauze pe care noi le avem pe rol”, afirmă Prof. Univ. Dr. Iulia Motoc.
În ceea ce priveşte cauzele în care România este reclamată la CEDO, Iulia Motoc spune că cele mai multe se referă la condiţiile de detenţie şi dreptul cetăţenilor la un proces echitabil. Ea a reamintit că orice cetăţean european se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, numai după epuizarea tuturor căilor de atac prevăzute de legislaţiile naţionale.