Sari la conținut

Tot mai multe persoane mor din cauza unei boli misterioase provocate de acest dispozitiv pe care mulți români îl folosesc

serviciul de ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Încă o persoană a murit, în Statele Unite ale Americii, din cauza unei boli misterioase de plămâni, provocată de țigările electronice. Este al cincilea deces cauzat de acest dispozitiv pe care îl folosesc mulți români.

Medicii spun că oamenii vin cu dificultăți de respirație, cu tuse, poate și febră, pot acuza stări de greață și vomă. Afecţiunea progresează rapid într-o boală gravă de plămâni ce necesită spitalizarea și respirație asistată. Un ulei care conține vitamina E, folosit pentru rezerve, ar putea fi la originea îmbolnăvirilor.

Autoritățile din SUA nu au confirmat că o singură substanță ar fi de vină și așteaptă rezultatul unor analize mai complexe.

Oficialii americani au avertizat populația să nu mai folosească ţigările electronice până când nu este stabilită legătura dintre acestea și boala pulmonară ucigaşă. Cinci oameni au murit și alţi peste 450 s-au îmbolnăvit până acum.

„Este posibil că ce se întâmplă acum e un efect al unor substanțe la care plămânii au fost expuși o lungă durată. Cine crede că introducerea unor substanțe cum sunt folosite în vapat, țigările clasice sau încălzite, introducerea lor în sistemul respirator este normal sau că plămânii pot rămâne sănătoși pe o durată lungă după folosirea unor astfel de substanțe se înșeală. La un moment dat încep să apară efectele. Perioada la care plămânii au fost expuși acestor substanțe, fie că vorbim de vapat sau țigară încălzită, e o perioadă scurtă, încă nu știm efectul real, cum știm efectul țigărilor clasice. Vedem că există atacuri continue pe social media împotriva celor care avertizăm asupra acestor aspecte, atacuri foarte bine coordonate ale unor oameni care încearcă să minimalizeze efectele și ce se întâmplă în SUA. Sper ca în cel mai scurt timp să avem informații științifice valide din partea colegilor din SUA, ca să se știe cum trebuie să fie abordarea privind aceste dispozitive și substanțele folosite în ele”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru digi24.ro.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel