Din cuprinsul articolului
Dureri de spate apar tot mai frecvent, indiferent de vârstă. Și nu e de mirare, având în vedere că ne mișcăm din ce în ce mai puțin și stăm mai toată ziua în fața ecranelor.
Ioana Berza, kinetoterapeut și fondator clinica IOLA Center, a explicat pentru Doctorul Zilei ce putem face ca să ameliorăm durerile și să ne protejăm coloanal.
Contracturile musculare, prima cauză a durerilor de spate
Doctorul Zilei: Cu toții cred că ne-am confruntat, cel puțin o data, cu dureri de spate și parcă peste tot, în jurul nostru auzim oameni care se plâng de această problema. Cât de frecvent apar durerile de spate și ce categorie de persoane e mai afectată?
Ioana Berza: Statisticile arata ca 3 din 4 persoane sufera, la un moment dat in viata, de dureri de spate. Asadar, durerile de spate sunt o problema tot mai frecventa, care, din pacate, nu tine cont de varsta.
Cele mai intalnite sunt contracturile musculare. De ce apar? Explicatia este una cat se poate de clară: apar din cauza pozitiilor vicioase in care ne desfasuram activitatile zilnice si care solicita preponderent o grupa musculara de pe o parte a corpului.
Aceasta trebuie sa se contracte pentru a sustine respectiva activitate, iar muschiul antagonist (cel care se opune miscarii) trebuie sa se alungeasca, pentru a permite aceasta falsa echilibrare a posturii.
Pozițiile greșite care provoacă dureri de spate
Deformarile posturale apar in timp, prin persistenta contracturilor. Atat timp cat musculatura nu este decontracturata, trage de coloana intr-o anumita parte si, astfel, apar: cifoze, scolioze, lordoze etc. Un umar poate ajunge mai sus, un sold – mai jos, mersul se modifica, iar durerile produse de contracturi se intensifica.
Sunt mai multe pozitii care ne strica postura si as enumera:
- sofatul – cotul sprijinit pe suportul dintre scauna si mana stanga sus pe volan determina coloana sa se roteasca automat spre dreapta,
- statul la birou pe un scaun incomod si cu monitorul gresit duc la rotirea zonei cervicale,
- cifozarea zonei toracale și lordozarea zonei lombare.
Daca mai stam si picior peste picior, coloana va fi si mai afectata, pentru ca este mentinuta intr-o miscare de rotatie pentru un timp indelungat.
Astfel, in lipsa tratamentului si a miscarii, discurile intervertebrale apasa pe canalul medular, apar procesele artrozice, degenerative atat ale discului, cat si ale corpului vertebral. Din pacate, am ajuns sa vorbim de hernii de disc inclusiv la adolescenti.
Cauzele durerilor de spate
Doctorul Zilei: Care pot fi cauzele durerilor de spate, în funcție de zona coloanei vertebrale în care apar?
Ioana Berza: Putem avea:
dureri cervicale – principala cauza telefoanele mobile, pozitiei cu umeri in fata
dureri toracale – apar compensari intre cervical si lombar, e zona impreuna cu cea cervicala cu cele mai dese constracturi musculare, aici se vad cel mai bine scoliozele, cifozele, statul ”garbovit” pe scun
dureri lombare – sedentarismul, ridicarea obiectelor grele, obezitatea, caratul gentii (inclusiv cervical), si a ghiozdanelor.
Mergi la medic la primele dureri!
Doctorul Zilei: Ce putem face pentru a le ameliora și când e cazul să mergem la doctor pentru a descoperi cauza?
Ioana Berza: Este foarte important sa apelam la ajutorul unui specialist, adica a unui kinetoterapeut. Sa nu mergem la sala sa facem de capul nostru exercitii pentru ca putem face mai mult rau decat bine.
Este bine sa mergem la doctor atunci cand incep sa apara cele mai mici disconforturi si dupa cateva investigatii, radiografii sau RMN, specialistul va decide care sunt pasii urmatori.
Stabilirea diagnosticului
Doctorul Zilei: În ce situații pot reprezenta o urgență medical?
Trebuie sa apelam urgent la specialist atunci cand nu ne mai putem desfasura viata asa cum o faceam in mod normal, cand nu ne mai odihnim noaptea, cand durerea pleaca pe picior sau mana, cand apar amorteli, parestezii.
Doctorul Zilei: Ce investigații pot fi necesare pentru diagnostic?
Ioana Berza: Medicul poate recomanda RMN, Computer Tomograf si rar radiografiile (mai mult pentru a vedea scoliozele).
Fizioterapie și masaj pentru dureri de spate
Doctorul Zilei: Care sunt opțiunile de tratament pentru durerile de spate? Putem scăpa definitiv de această problemă?
Ioana Berza: Sunt mai multe recomandari aici:
- fizioterapia,
- masajul decontracturant,
- kinetoterapia specifica spatelui,
- ozonoterapia prin injectii subcutanate.
Doctorul Zilei: Când e cazul să ajungem la operație?
Ioana Berza: Operatia este recomandata doar dupa ce am facut un RMN si rezultatul indica clar asta. Singurul in masura sa recomande operatie este medicul neurochirurg.
Mișcarea și postura corectă previn durerile de spate
Doctorul Zilei: Ce putem face ca să prevenim apariția durerilor de spate?
Ioana Berza: Putem preveni durerile de spate prin mișcare. Mă refer aici la kinetoterapie. Este bine ca noi toți să învățăm cum se fac corect exercițiile specifice spatelui. La centrul nostru, IOLA, avem sistemul de aparate David, specific fiecarui segment al coloanei vertebrale.
De asemenea, mai sunt cateva recomandari, utile inclusiv celor care au trecut prin tratament si trebuie sa previna recidiva:
- mentinerea unei pozitii corecte,
- miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi,
- varstnicilor le recomandam practicarea de 2-3 ori pe saptamana a unor activitati sportive fara solicitare intensa, cum ar fi: inot, tenis de masa, golf, badminton.