Din cuprinsul articolului
Conform organizației caritabile Oral Health Foundation, din Marea Britanie, sunt tot mai multe cazuri de cancer oral depistate în stadii tardive din cauza neprezentării la medicul dentist pentru controale de rutină.
În fiecare an, aproximativ 9.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer oral și puțin peste 3.000 de vieți sunt pierdute din cauza acestei boli, numai în Marea Britanie.
Cu toate acestea, dacă este detectat devreme, cancerul oral are o rată excelentă de vindecare: peste 90% cu tratament relativ simplu. Din păcate, aproximativ jumătate dintre noile diagnostice de cancer oral din Marea Britanie sunt depistate tardiv.
Unde poate apărea cancerul oral
Cancerul oral se dezvoltă în diferite zone ale gurii, cum ar fi limba, mucoasa bucală, buzele, gingiile sau în partea din spate a gâtului. În general, un risc mai mare de a dezvolta cancer oral în timpul vieții îl au bărbații.
Limba
Cancerul care apare la nivelul limbii se poate dezvolta în partea din spate, la baza limbii sau în treimea inferioară. Printre principalele semne care indică prezența acestei afecțiuni se numără petele roșii sau leziuni pe limbă care nu se vindecă, însoțite de dureri, sângerări sau senzație de amorțeală. Toate acestea vor duce la dificultăți la înghițire, masticație și mișcarea limbii.
Buze
Unul dintre cele mai comune tipuri de cancer bucal este cel care apare la nivelul buzelor și este frecvent în rândul bărbaților care au peste 50 de ani. De regulă, cancerul bucal care apare la nivelul buzelor poate fi confundat cu herpesul, deoarece se manifestă tot sub forma unor leziuni, însă diferența în acest caz o reprezintă durata de vindecare. Astfel, dacă de regulă herpesul va dispărea după 10 zile, leziunile provocate de cancerul bucal la nivelul buzelor vor continua să fie prezente.
Persoanele care suferă de această afecțiune au o speranță de viață mai mare, ca urmare a faptului că diagnosticul poate fi făcut în stadiile incipiente.
Maxilar
Un tip rar de cancer oral este cel care apare la nivelul maxilarului, zonă în care se pot forma tumori și chisturi cunoscute sub denumirea de odontogenice. În ceea ce privește tumorile maligne, acestea apar, mai ales, în partea din spate a gurii, în apropierea molarilor de pe mandibulă, iar unele afectează maxilarul superior. Tratamentul depinde de tipul de tumoră, însă intervenția chirurgicală este de obicei prima opțiune.
Cavitatea bucală (gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limbă)
În restul gurii – gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limba – pot apărea răni care produc durere și care nu se vindecă, pete albe, sensibilitate sau leziuni la nivelul gâtului.
Simptome de cancer oral
Principalele simptome ale cancerului oral includ:
- ulcere în gură care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni
- umflături sau noduli în orice parte a gurii, mandibulei sau gâtului care persistă mai mult de trei săptămâni
- pete noi roșii sau albe în gură
- amorțeală a limbii sau a altei zone a gurii
- pierderea inexplicabilă a dinților
- dureri de gât cronice sau răgușeală care persistă mai mult de șase săptămâni.
Dacă observați oricare dintre aceste semne, este important să consultați cât mai curând posibil medicul de familie sau dentistul (dacă este disponibil).
Rată excelentă de vindecare
În ultimii ani, gama și amploarea tratamentelor pentru cancerele bucale au crescut și s-au îmbunătățit, inclusiv prin tehnici noi, cum ar fi chirurgia robotică și imunoterapia. Și înțelegerea îmbunătățită a bolii a ajutat medicii să personalizeze abordările de tratament și să îmbunătățească experiența pacientului.
Participarea pacienților la studiile clinice a avansat în continuare cunoștințele noastre și a furnizat dovezi de înaltă calitate pentru a susține selecția tratamentului. O proporție semnificativă a pacienților finalizează tratamentul cu succes și se recuperează bine.
Cu toate acestea, la unii pacienți, stadiul avansat al cancerului și tratamentul complex pot afecta aspectul facial, vorbirea, înghițirea și mișcarea umărului. Acestea pot afecta capacitatea unei persoane de a socializa, deoarece vorbirea și capacitatea de a mânca sau bea vor fi afectate de tratament.
Prevenția este mai bună decât tratamentul
Unii factori de stil de viață sunt legați de un risc crescut de cancer oral. Acestea includ fumatul și alte forme de consum de tutun, consumul de alcool și dieta necorespunzătoare.
La unii pacienți, cancerul oral poate fi legat de virusul papiloma uman (HPV) contactat prin sex oral. Persoanele care iau medicamente pentru a suprima sistemul imunitar, cum ar fi cei care au primit transplant de organe, ar putea, de asemenea, să prezinte un risc mai mare de a dezvolta cancere bucale.
Dar este important să ne amintim că aproape jumătate din toate cazurile de cancer oral sunt prevenibile.