Din cuprinsul articolului
Cuprul este unul dintre cele mai importante minerale. Acsta îndeplinește numeroase funcții la nivelul întregului organism, având proprietăți antivirale, antiinfecțioase și antiinflamatorii. Pentru a menține echilibrul organismului, este esențial să știi ce este cuprul și ce funcții îndeplinește.
Cuprul este utilizat de organism în cazul infecțiilor cauzate de anumiți agenți patogeni. De asemenea, acest mineral este esențial în reglarea metabolismului fierului, formarea țesutului conjunctiv, producția de energie la nivel celular, producția de melanină (pigmentul care produce culoarea pielii) și funcția sistemului nervos.
Cuprul ajută organismul să utilizeze fierul din sânge, reducând acțiunile radicalilor liberi asupra țesuturilor. Consumarea alimentelor ce conțin cupru poate preveni anumite boli sau deficiențe (SIDA, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, alergii) Împreună cu fierul, cuprul ajută la sinteza celulelor roșii din sânge explică bioclonica.ro.
Cuprul este important pentru funcția multor enzime. Printre numeroasele sale activități, acesta este inclus și în reglarea metabolismului, ajutând corpul să facă energie prin combinarea cu fierul și să producă globule roșii, oase și țesuturi conjunctive.
Cuprul este, de asemenea, implicat în pigmentarea pielii și părului, influențează funcționarea inimii și acționează ca antioxidant, reducând radicalii liberi care pot afecta celulele și ADN-ul.
Efectele deficienței de cupru din organism poate fi observate foarte ușor, după anumite simptome vizibile: anemia, vase de sânge fragile ce se pot sparge, colesterol, infecții mai frecvente, pierderea părului sau albirea treptată a pielii și, cel mai important, oboseala cronică. Apare cu precădere la prematuri şi sugari. Consumul de alcool poate amplifica deficitul de cupru.
Persoanele intoxicate cu acest mineral vor manifesta greaţă, vomă, diaree şi dureri abdominale, leziuni la nivelul ficatului şi rinichilor, comă şi în cele mai grave cazuri deces.
Excesul de cupru (toxicitatea) poate apărea atunci când o persoană este expusă și absoarbe cantități mari într-o perioadă scurtă de timp (expunere acută) sau cantități diferite pe o perioadă lungă de timp (expunere cronică).
Necesarul zilnic de cupru al unui adult este de 2 mg iar al unui sugar de 5 mg. În alimentație, cuprul se regăsește în diferite produse: fructe, legume, carne.
Iată câteva alimente ce îți pot satisface aportul de cupru: ficat, scoici, nuci, legume, în majoritatea cerealelor, în struguri (cea mai bogată sursă), rustacee, legume verzi, semințe, ciuperci, pudra de cacao.
De asemenea, apa de băut și apele minerale sunt susrse importante de cupru.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…