Din cuprinsul articolului
Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar ce se dezvoltă ca urmare a intrării în contact cu substanțe din mediul extern. Organismul le consideră străine, motiv pentru care provoacă un răspuns imun puternic. Deși substanțele alergene sunt inofensive, acestea pot diminua calitatea vieții și pot cauza manifestări neplăcute. Iată ce trebuie să știi despre alergii și cum poți evita simptomele asociate.
Alergenii sunt substanțele responsabile pentru declanșarea răspunsului imun. În mod normal, acestea sunt inofensive, însă, în cazul pacienților predispuși la alergii, pot provoca multiple simptome și manifestări neplăcute. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre alergii și, de asemenea, cum le poți preveni și trata.
Pentru a diminua efectele negative asociate, este important să știi care sunt cei mai frecvenți alergeni. Organismul nu răspunde imun la orice substanță, astfel că există doar unele care pot provoca alergii și pe care este bine să le cunoști, pentru a ști să le eviți în viitor, explică bioclinica.ro.
Acești alergeni pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea, cauzând alergii.
Alergiile se pot manifesta la nivelul diferitelor organe și sisteme, în funcție de cauzele care au dus la producerea lor și de zona care a intrat în contact cu alergenul. Este important de știut că simptomele sunt resimțite doar cât timp alergenul se află în organism și că tipul acestora este în funcție de tipul de alergie, nu de alergen.
La nivelul tractului respirator:
La nivelul pielii:
În ceea ce privește membranele mucoase ale ochilor, alergiile pot determina umflarea, înroșirea sau lăcrimarea acestora. Și alte părți ale corpului se pot umfla în caz de alergie: fața, gâtul, buzele, limba.
La nivelul tractului gastro-intestinal, alergiile pot avea ca simptome vărsăturile sau diareea.
Există mai multe tipuri de alergii, în funcție de substanța care cauzează reacția și de simptomele pe care le provoacă:
Prevenire
O metodă de prevenire a alergiilor este evitarea contactului cu substanța la care ești alergic. De aceea, este important să îți faci teste prin care să afli dacă organismul tău este alergic la vreo substanță anume, pentru a ști ce măsuri să iei pe viitor. În cazul alergiilor severe, este folosită terapia imună specifică (SIT), numită și hiposensibilizare, prin care organismul este influențat să răspundă în mod controlat atunci când intră în contact cu sursa alergiei.
Tratament
Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist. Substanțele active cel mai des folosite cu acest scop sunt:
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…