Din cuprinsul articolului
Tot ce trebuie stiut despre polipii vezicii urinare. Trebuie știut că bolile benigne ale vezicii biliare, adică calculii biliari și polipii, sunt probleme de sănătate frecvente care pot afecta calitatea vieții.
Polipii sunt creșteri anormale de tesut care apar în diverse cavități ale corpului numite mucoase. Această boală are potențialul de a se dezvolta la nivelul mai multor organe, inclusiv la nivelul veziculelor urinare. Polipii urinari mici, frecvent conopidiformi, excrescenți, pot fi benigni sau maligni.
Predispoziția la formarea calculilor biliari este determinată, într-o anumită măsură, de interacțiunea dintre factorii ereditari și dobândiți. Mai precis, datorită apariției complicațiilor, obezitatea, diabetul gestațional, sexismul, sarcina și pierderea bruscă în greutate sunt luate în considerare ca factori de risc semnificativi nu numai pentru apariția calculelor biliare, ci și pentru apariția calculilor biliari automați.
Alimentele bogate în grăsimi și un stil de viață sedentar sunt alți factori predispozanți. Studii recente arată că exercițiile fizice și o dietă bogată în fibre protejează într-o măsură semnificativă împotriva formării calculilor, potrivit Pro News.
Prezența pietrelor în interiorul vezicii biliare este uneori asimptomatică și este descoperită întâmplător în timpul unei examinări ecografice de rutină.
Simptome mai puțin sau mai intense
Cel mai frecvent simptom este apariția bruscă a unei dureri puternice în partea superioară a abdomenului, care este de obicei asociată temporal cu consumul de mese grase și care poate iradia spre spate și poate fi însoțită de febră.
Alteori, se semnalează pur și simplu o greutate sau o balonare a abdomenului după o masă.
Simptomele de mai sus se datorează contracției puternice a vezicii biliare și inducerii ulterioare a colicilor și este posibil să fie cea mai ușoară și de obicei autolimitată dintre complicațiile colelitiazei.
Este destul de frecventă producerea unei inflamații la nivelul peretelui organului, adică colecistită. În acest caz, durerea durează mai mult, este poate mai puțin intensă în comparație cu colica, este uneori însoțită de febră sau mișcări febrile și duce adesea la necesitatea spitalizării pentru tratamentul acesteia.
Complicații mai puțin frecvente, dar mult mai grave ale afecțiunii sunt inflamația pancreasului (pancreatită) sau crearea unei infecții grave la nivelul arborelui biliar (colangită).
În aceste cazuri, durerea intensă și de lungă durată în mijlocul abdomenului (mai ales în cazul colangitei) și febra mare cu frisoane sunt simptome caracteristice. Cele două cazuri de mai sus pot duce la probleme de sănătate grave și pe termen lung sau chiar la deces.
Leziunile polipoide ale vezicii biliare includ diverse leziuni care sunt în mare parte benigne și care afectează 5% din populația generală.
Principalul motiv care face ca această constatare să fie importantă este legătura cu cancerul de vezică biliară, care este una dintre cele mai letale tumori maligne din corpul uman.
Motivul pentru acest prognostic nefavorabil este că, atunci când apar simptomele, de obicei, boala a progresat până la un stadiu ireversibil și necesită tratată imediat.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…