Sari la conținut

Tot ce trebuie să știți despre menopauza prematură. De ce se instalează înainte de 40 de ani

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

Menopauza prematură. Cunoscută și sub numele de insuficiență ovariană prematură, menopauza precoce sau prematură este o boală din ce în ce mai des întâlnită, ce afectează femeile înainte ca acestea să împlinească 40 de ani și, în unele cazuri, chiar mai devreme.

Despre tot ceea ce înseamnă menopauza dar și despre problemele care vin o dată cu ea, a povestit în exclusivitate pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cauzele menopauzei precoce

Menopauza este o etapă firească în viața unei femei, ce se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, fiind marcată de încetarea menstruației. Instalată înainte de 40 ani, insuficiența ovariană prematură poate avea însă cauze medicale, cele mai importante fiind prezența unor boli autoimune tiroidiene sau articulare, infecții ale ovarelor, anomalii cromozomiale.

Menopauza precoce mai poate avea drept cauze ovarectomia – îndepărtarea unuia sau ambelor ovare, histerectomia – îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, tratamentul cu chimioterapie, genetice, dar și stilul de viață – alimentație dezechilibrată, stresul, fumatul.

Efectele menopauzei precoce, ce afectează aproximativ 5% din populația feminină a lumii aflată la vârsta fertilă, nu sunt puține, cele mai importante fiind:
• infertilitatea – ovarele își încetează activitatea – nu mai produc ovule gata pentru a fi fecundate;
• apariția cistitelor – uscăciunea vaginală și atrofierea vaginului pot duce la apariția cistitelor;
• osteoporoză – pierderea densității minerale osoase este influențată de scăderea cantității de estrogen din corp;
• risc de cancer de colon și boli cardiovasculare – estrogenii au un rol bine definit în păstrarea elasticității vaselor de sânge și în prevenirea depunerilor de grăsime pe pereții acestora, ce pot duce la accident vascular sau infarct.

Simptomele menopauzei premature

Instalarea menopauzei premature are câteva simptome pe care fiecare femeie ar trebui să le ia în seamă. Acestea sunt ciclurile menstruale neregulate și sângerările abundente, apariția bufeurilor însoțite sau nu de transpirație abundentă, uscăciune vaginală, a pielii, tulburări de somn, scăderea libidoului, incontinență urinară, scăderea capacității de memorare și de concentrare, dureri de cap etc.

Diagnosticul de insuficiență ovariană prematură se face prin dozări hormonale de AMH (hormonul anti-Mullerian), estradiol – un nivel mai mic de 36 indică faptul că femeia a intrat la menopauză, FSH – mai mare de 40 mlU arată că femeia este la menopauză, prolactină. Diagnosticul de menopauză este confirmat de absența pe o perioadă de un an a menstrelor.

Atunci când femeia, aflată la vârstă fertilă, constată apariția simptomelor menopauzei premature, este important să meargă la medicul specialist în infertilitate și să înceapă un tratament de stimulare ovariană urmat de contact natural sau de proceduri de reproducere umană asistată.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel